Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Antakya – město tolerance

V oblasti jižního Turecka, nedaleko hranic se Sýrií, se na řece Asi rozkládá historicky významné město Antakya. Ve starověku byla známá pod názvem Antiocheia, což bylo svého času druhé největší město Východořímského impéria. Dnes je sídlem Hatayské provincie.

Starověkou Antiocheiu založili v roce 300 před Kristem Seleukovci, kteří ji ustanovili hlavním městem své říše. Později se stala jedním z největších měst římské říše a významným střediskem křesťanství. Právě zde byli následovníci Ježíše Krista poprvé nazváni křesťané. Veškerý rozvoj však překazilo zemětřesení v 6. století, které poničilo většinu města. Roku 628 si Antiocheiu podmanili Arabové, později se jí zmocnili Byzantinci, ale její slávu se již nepodařilo obnovit. Její význam postupně nahradila Konstantinopole.

Antakya – město tolerance
Autor: Thomas Stellmach

Město se svými masivními hradbami hrálo také významnou roli při křížových výpravách. V roce 1098 jej po sedmiměsíčním obléhání dobyli křižáci a udělali z něj hlavní město antiochijského knížectví. Do roku 1268 bylo město v područí mameluků a v roce 1516 se v něm usadili Osmani, což byl začátek jeho konce. Po 1. světové válce spadala Antakya do Francouzi ovládané Sýrie. Teprve v roce 1939 byla po referendu navrácena Turecku.

Dnešní Antakya ležící přibližně 20 km od pobřeží Středozemního moře patří k nejstarším tureckým osadám. Najdeme zde řadu památek pocházejících z nejrůznějších období její historie. Rozličnost zdejších kultur, křesťanství fungující vedle islámu, arabští obyvatelé i pozůstatky francouzského vlivu dávají městu jedinečný charakter.

K nejvýznamnějším památkám města Antakyi patří jeskynní kostel sv. Petra. Byl založen svatým Petrem, ale pojmenován po Petrovi, který zde vedl rané církevní hnutí. Kostel byl v minulosti přestavěn křižáky, ale do dnešních dní se podařilo dochovat dlažbu s částmi mozaiky i fragmenty fresek. V jeskyni vyvěrá malý pramínek, který se používal ke křtům. V 19. století byl svatostánek opraven kapucíny, kteří se o něj starají dodnes. Každoročně se v tomto kostele konají dne 29. června náboženské slavnosti. V Antakyi se nachází ještě dva další činné svatostánky. Jedním je kapucínská kaple Kurtulş Caddesi a tím druhým řecký pravoslavný kostel nacházející se poblíž mostu Rana.

Vyhledávané je místní Archeologické muzeum, které se pyšní druhou největší sbírkou římských a byzantských mozaik na světě. Muzeum založili Francouzi, aby měli kam ukládat předměty odkryté v době, kdy byla provincie Hatay i s městem Antakya součástí francouzského mandátního území Sýrie. V současnosti jsou zde uloženy Antakyjské mozaiky, které pocházejí se všech koutů této provincie.  Mozaiky vyobrazují životy Thetidy, Orfea, Dionýsa, Herkula a dalších bájných postav. Kromě nich jsou však v muzeu k vidění ještě i kolekce mincí, paleolitické předměty či chetitské skulptury z lokalit v severní Sýrii.

Jak již bylo zmíněno, leží Antakya na řece Asi (dříve Orontes), která ji dělí na dvě části. Tyto části jsou navzájem spojeny mostem Rana, který zde byl vybudován již za dob Římanů ve 3. století po Kristu. Most je dnes jakousi dominantou města, v jeho blízkosti se pak nachází okrsek s kostelem Zlatá oratoř, který byl založen císařem Konstantinem I. v letech 280 – 337.

Východně od mostu Rana se rozprostírá bazarová čtvrť. Jde o spleť uliček, které jsou lemovány stánky, dílnami řemeslníků i restauracemi připravujícími své speciality, jejichž vůně se line do širokého okolí. Také řada krámků nabízí typické moučníky, sýry, ovoce a další potraviny, můžete tak vyzkoušet místní dobroty. Bazaru vévodí mešita Habibi Neccar, která byla původně byzantským kostelem. Minaret byl dobudován v 17. století. Tato svatyně je dnes významným poutním místem uctívajícím památku světce, jehož hlava je údajně pohřbena pod stavbou.

Východně od města Antakya můžete navštívit překrásné vodopády Harbiye nebo téměř 1 km dlouhý do skály vytesaný Titův tunel pocházející z období mezi lety 69 až 76 po Kristu. Asi 20 km východně od města Antakya leží krásné přímořské letovisko Samandag. Nabízí 10 km dlouhou písečnou pláž, která je jednou z nejoblíbenějších v celém Turecku.

- jap -

Předchozí články z Turecka:
Side – město granátových jablek
Adana
Bodrum
Konstantinův sloup
Afrodisias

Článek byl zobrazen 11 990 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy