Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lýkijské hrobky

Na samotném jihu Turecka se v horách nedaleko pobřeží Středozemního moře nachází Lýkijské hrobky. V dávných dobách se právě zde, mezi dnešními městy Fethiye a Antalya, rozkládala starověká Lýkie, kterou tvořilo 23 nezávislých měst. Ta byla sdružena do tzv. Lýkijského spolku.

Podle toho, jak staří obyvatelé oblasti pohřbívali své příbuzné je patrné, že nejspíše věřili v život po životě. Do skalních útesů a převisů jsou totiž vyhloubeny stovky hrobek, které vypadají spíše jako obydlí. Většina z nich má vytesané dveře, šikmé střechy, dveřní a okenní překlady, tedy prvky, které byly typické pro dřevěná obydlí. Pohřbívání tedy nepochybně muselo hrát v náboženství Lýků důležitou roli.

Lýkijské hrobky

Většina těchto pozoruhodných hrobek pochází ze 4. století před Kristem, kdy je nechali vybudovat vládci Xanthu. Na stavbách se prolínají řecké a perské vlivy, některé hrobky se pyšnily vnějšími portiky s reliéfy. Jednou z největších a nejkrásnějších hrobek je Amyntasova hrobka. Její vchod je lemován sloupy a připomíná malý chrám. Nejslavnější hrobkou však je Nereoven, která je nyní umístěna v Britském muzeu v Londýně. Zajímavé jsou rovněž tzv. pilířové hrobky, které byly umístěny na stupňovitých podstavcích nebo přímo na skále. Tento typ patří mezi nejstarší lýkijské hrobky, byly objeveny především v Xanthu a v Apollonii. 

V centru Fethiye je umístěno také 16 sarkofágů, 15 z nich se datuje do časů římského impéria a jeden do Lýkijské doby, tedy cca do 4. století př. n. l.  Na každém kameni jsou znázorněny výjevy ze života majitele. Město ukrývá také malé antické divadlo postavené někdy ve 2. století.

- jap -

Předchozí článek z Turecka - Modrá mešita

Článek byl zobrazen 8 377 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy