Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palác Dolmabahce v Istanbulu

Jakmile sultánu Abdülmecidovi přestal jako sídlo vyhovovat palác Topkapi, nechal pro sebe na břehu Bosporu vystavět nový reprezentativní palác, kde by mu nic nechybělo. Na ploše 700 tisíc metrů se tak dnes rozkládá obrovský komplex staveb v čele s palácem Dolmabahce.

Výstavba paláce podle návrhu arménského architekta Karabeta Balyana a jeho syna Nikoğa byla započata v roce 1856. Stavba tohoto paláce nebyla jejich jediným dílem, v 19. století se jim podařilo vyzdobit téměř celé pobřeží Bosporu. Nákladná stavba paláce Dolmabahce však přispěla ke státnímu bankrotu a celkovému úpadku osmanské říše v druhé polovině 19. století. Sultán se snažil ji financovat půjčkami, které získával od zahraničních bank. Okázalost paláce však tuto skutečnost ani v nejmenším neprozrazuje. Sultán se mohl do nového paláce se svým dvorem nastěhovat v roce 1857.

Palác Dolmabahce
Autor: GunnarInIstanbul

Interiéry paláce jsou opravdu přepychové, stavba tak připomíná doslova sultánské sídlo známé z pohádek Tisíců a jedné noci, jen ten styl není až tak orientální. Každého jistě překvapí množství užitého zlata a těžkých brokátů, které je ve spojení se zdejšími obrovskými prostorami opravdu ohromující. Dnes se pod názvem Dolmabahce ukrývá komplex paláců, pavilonů, mešit, fontán, čtyř nádvoří a stavitelé samozřejmě nezapomněli ani na harém. S palácem Dolmabahce je spojena také jedna smutná historická událost – roku 1938 zde zemřel zakladatel moderního tureckého státu, Mustafa Kemal Atatürk.

Turisté mohou palác navštívit jen s průvodcem v rámci organizované prohlídky. Je možné si vybrat ze dvou tras, které chcete projít. První trasa vedoucí přes „selamlık“, což je část paláce vyhrazená pouze mužům je považována za lepší. Projdete si totiž reprezentační místnosti a také neobyčejně rozlehlý Slavnostní sál. Druhá trasa vás zavede do Harému, sultánových obytných prostor a pokojů jeho družiny. Vstupné do paláce je však poměrně drahé, v přepočtu vyjde asi na 600 Kč.

Hlavním vchodem do paláce je Sultánova brána, kterou používal výhradně sultán a jeho vezírové. Po celé léto, můžete před branou každé úterý poslouchat skupinu hrající „mehter“, tedy tradiční janičářskou hudbu. Při prohlídce paláce narazíte na několik sálů, z nichž nejpřepychovějším je salon Süfera. Právě v něm vyslanci čekávali na audienci u sultána. Krásný je také Slavnostní sál, jenž je doplněn kupolí a vejde se do něj až 2500 lidí. V sále visí údajně jedny z nejtěžších lustrů na světě, které byly vyrobeny v Anglii. Modrý salón byl hlavním pokojem harému a během náboženských svátků v něm sultánova matka přijímala jeho manželky a favoritky. Růžový pokoj byl pak zase zasedacím pokojem harému.

Palác Dolmabahce
Autor: xiquinhosilva

K vidění je v paláci také Atatürkova ložnice, kde 10. listopadu 1938 v 9:05 Atatürk zemřel. Tento čas udávají všechny hodiny, které se v paláci nachází. V ložnici sultána Abdülazize si můžete prohlédnout obrovskou a speciálně pro něj vyrobenou postel. Sultán byl totiž amatérským zápasníkem, vážil 150 kilogramů a klasická postel by jej neunesla.

Přepychová je palácová koupelna, jejíž stěny jsou obloženy nejkvalitnějším alabastrem z Egypta a kohoutky zhotoveny ze stříbra. Pokud vyhlédnete z okna obloženého mosaznými rámy ven, otevře se před vámi nádherný pohled na Bospor. Interiér paláce Dolmabahce ukrývá ještě jednu zajímavost a tou je křišťálové schodiště, které má tvar dvojité koňské podkovy. Schodiště bylo vyrobeno z baccaratského křišťálu a mosazi, zábradlí je z leštěného mahagonu.

Uprostřed sultánovy zahrady rozkládající se před vchodem do paláce, je umístěna Labutí fontána. Samotná zahrada byla založena již v 16. století na území, které bylo získáno vysušením moře. Možná tak právě odtud pochází i název Dolmabahce, znamená to totiž „naplněná zahrada“.

- jap -

Další články z Turecka
Palác Topkapi
Edirne - Brána Orientu
Hagia Sofia – symbol Istanbulu
Ruiny hrdé Pergy
Aspendos – nejzachovalejší amfiteátr v Turecku

Článek byl zobrazen 9 150 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy