Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Velký bazar v Istanbulu nabízí snad všechno, na co si vzpomenete

Istanbulský Velký bazar je doslova rájem pro milovníky nakupování a překvapí snad všechny příchozí. V tomto bludišti uliček se tísní téměř 4000 krámků nabízejících zboží všeho druhu, Najdete zde od zlata, šperků, přes koberce, keramiku až po koření a ovoce snad úplně všechno.

Tento klasický osmanský trh založil v roce 1453 - krátce po obsazení města, Mehmed II. zvaný Dobyvatel. Do bazaru rozkládajícího se nedaleko Istanbulské univerzity se dá vstoupit celkem 18 branami, ale nejvyužívanější jsou Carşikapi a Nuruosmaniye. Přestože jsou na tomto obrovském trhu umístěny směrovky, řada lidí stejně vždycky zabloudí. Cizinci by pro orientaci potřebovali přinejmenším mapu, ještě mnohem lepší by byl ale místní průvodce.

Velký bazar v Istanbulu

Dříve se chodby nazývaly jmény podle druhu prodávaného zboží, dnes se jimi však již nedá řídit. Někteří knižní průvodci sice tvrdí, že existuje plánek, ve kterém je uvedeno rozdělení jednotlivých sekcí trhu, bohužel většina obchodníků se již rozdělením na sekce vůbec neřídí a tak nejsou (ke smůle turistů) ani patrné. Existuje zde však jedno pravidlo, kterého by se měl člověk držet – jdete-li pořád nahoru, měli byste se brzy dostat k hlavnímu východu.

Velký bazar v Istanbulu

Mnoho lidí se raději řídí heslem „Jdu, kam zrovna chci“ a to je nejspíše nejlepší volba. Pokud ale narazíte na stánek, u kterého jste si vyhlídli zboží, kupte si jej hned. Vaše strategie, že se půjdete jen podívat, jestli u některého stánku není dané zboží levnější, vám zcela určitě nevyjde. Ten původní obchůdek už totiž nikdy nenajdete…

Velký bazar v Istanbulu

Nejstarší částí bazaru je İç Bedesten, původně sklad, který sloužil také jako dílna a prodejna klenotníků. Vstupní bránu zdobí orel, který byl v minulosti symbolem byzantských císařů. V orientálním pavilonu ze 17. století, ve kterém byla původně kavárna, se dnes nachází zlatnictví. Mimochodem zlatnické práce tvoří asi polovinu vystavovaného zboží a narazíte na ně na každém kroku. Například v Zincirli Han vám dokonce zhotoví šperk podle vašeho návrhu a přání. Největší koncentrace klenotnictví se nachází na nejširší ulici Kalpakçılar Başı Caddesi.

Velký bazar v Istanbulu

Na bazaru narazíte také na vázané a tkané koberce pocházející z celého Turecka a Střední Asie. Známým obchodem prodávajícím koberce a textilie je Muhlis Günbattı. Střechy Velkého bazaru ukrývají také restaurace, kavárny, banky, poštu, policejní stanici a dokonce i mešitu. Místní trhovci například rádi navštěvují tradiční tureckou kavárnu Sark Kahvesi. Oblíbenou bazarovou restaurací je pak Havuzlu Lokanta.

Velký bazar v Istanbulu

Co se týče nakupování, tak se tomuto rušnému bazaru v centru Istanbulu opravdu nic nevyrovná. Panuje zde ojedinělá atmosféra a najdete zde naprosto jiný svět než v menších venkovských městečcích s ateliéry a řemeslnými dílnami. K té správné atmosféře však patří také smlouvání, které je základem místního obchodování. Že by vás někdo na Velkém bazaru ošidil, se nemusíte bát. Místní obchodníci platí za svůj stánek daně, stejně jako tomu bylo před 400 lety a pořádková policie dohlíží na to, aby bylo zboží správně váženo, měřeno i oceňováno.

Velký bazar v Istanbulu

Velký bazar není z historického hlediska až tak zajímavý, nicméně za návštěvu určitě stojí. Kromě Velkého bazaru jsou v turecké metropoli známé také Egyptský nebo Knižní bazar. Egyptský bazar se nachází na břehu Bosporu u Galatského mostu. Je o mnoho menší než Velký bazar, ale přesto (nebo možná právě proto) má své nezaměnitelné kouzlo. Prodává se tu většinou koření a sušené ovoce. Prodejci mají zboží ve velkých pytlích a na přání vám odváží požadované množství.

- jap -

Předchozí článek z Turecka - Bursa v barvě islámu

Článek byl zobrazen 10 154 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy