Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zlatý roh - istanbulská zátoka

Istanbul se rozkládá v Bosporské úžině, která odděluje Evropu od Asie a také Marmarské moře od moře Černého. Západní evropská část města je pak ještě rozdělena 7 kilometrů dlouhou zátokou Zlatý roh, turecky Haliç, na staré a nové město.

Zlatý roh je často označován za jeden z nejhezčích přístavů na světě, obzvláště atraktivní je při západu slunce, kdy se sluneční paprsky odrážejí na mořské hladině. Zlatý roh vznikl zaplavením říčního údolí, které se na jihozápadě setkává s Bosporem. Průměrná hloubka dosahuje 40 metrů, šířka zátoky je 800 metrů.

Zlatý roh
Autor: erdalde

Ústí tehdejší řeky přilákalo první osadníky již v 7. století před Kristem. Konstantinopolis se následně díky němu stala bohatým a významným přístavem. Legenda praví, že během osmanských nájezdů naházeli Byzantinci do zdejších vod tolik pokladů, až se zdejší vody začaly třpytit zlatem – možná odtud pochází i název zátoky. Jiní zase tvrdí, že pojmenování pochází ze skutečnosti, že ve zdejší klidné hladině se nejprve odrážely zlaté kopule byzantských kostelů a později minarety a kopule mešit. V současné době však místo zlata ve vodách uvidíte spíše jen odpad, který do vod vypouštějí okolní továrny.

Přes záliv Zlatý roh vede od roku 1992 Galatský most, který spojuje istanbulské čtvrti Galata a Eminönü. Jeho prostřední část se pravidelně zvedá, aby bylo umožněno proplouvat i vysokým lodím. Z mostu se naskýtá krásný výhled na celé město, jeho panoráma s četnými minarety. Na obou koncích mostu narazíte na rybáře, kteří přímo z něj chytají ryby a jejich úlovky se ihned zpracovávají v místních restauracích. Nebo vám rovnou ze svých člunů nabídnou sendviče plněné makrelami. Stávající Galatský most nahradil dřívější pontonový most, který byl rekonstruován o něco dále. Současný most je zvláštní také tím, že má dvě patra – po povrchu jezdí auta a dole v „přízemí“ se vedle sebe nachází řada rybích restaurací.

Po Zlatém rohu korzuje pravidelná lodní doprava. Lodě vyjíždějí z přístaviště Eminónu a mají několik zastávek: Kasim Paca, Fener, Balat, Haskóy a Eyup.

- jap -

Předchozí článek z Turecka - Kostel Chora

Článek byl zobrazen 10 766 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy