Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Adana - město s největší mešitou v Turecku

Adana je se svým 1,5 milionem obyvatel pátým největším městem Turecka a zároveň jeho významným průmyslovým centrem, daří se zde zejména obchodu a řemeslům. Adanu najdeme na jihu Anatolského poloostrova, na břehu řeky Seyhan.

I když je dnešní Adana poměrně moderním a rychle se rozvíjejícím městem, v minulosti byla důležitou zastávkou na karavanové stezce vedoucí ze starověké Sýrie, nedaleko města Tarsus. Pyšní se tak spoustou památek, pozornost si zaslouží především kamenný římský most, centrální mešita i malebný park. O její větší rozvoj se zasloužili až Římané v roce 63 před Kristem. Udělali z města významné odpočívadlo pro římské vojáky, kteří z Říma pokračovali dále na východ a na jih.

Adana - páté největší turecké město s řadou významných památek

V 8. století se města zmocnil bagdádský chalífa Harun al-Rašíd. Až do roku 1516 zde střídavě vládli Arabové, Seldžukové, Arméni a mameluci, poté město připadlo pod Osmanskou říši.  Mezi lety 1832 – 1840 bylo přidruženo k Egyptu. Od konce 1. světové války až do roku 1922 zůstala Adana v područí Francouzů, jejichž nadvládu ukončila až válka za nezávislost. V Adanské provincii došlo poté k masakru, kdy bylo povražděno až 30 tisíc Arménů.

Historická čtvrť Adany má svou nezaměnitelnou atmosféru, kromě památek zde najdete dílny kovodělníků, místních umělců, ale také obchůdky plné krásných šperků a suvenýrů. Ve zdejších restauracích rozhodně ochutnejte speciální adanský kebab, který se připravuje z vydatně kořeněného mletého masa grilovaného na jehle. K němu si objednejte chlazený nápoj zvaný „salgam“ vyráběný z mrkvové a tuřínové šťávy, nebo lékořicový nápoj „aslam“.

V bývalém kostele situovaném západně od historického jádra Adany sídlí Národopisné muzeum. Návštěvníci si v něm mohou prohlédnout sbírku slavnostních ručních a střelných zbraní.  Vystaveno je zde také měděné nádobí, které seznamuje lidi s dávnými zdejšími řemesly. Zajímavá je také expozice stanů, koberců a textilií.

Druhým významným muzeem Adany je Archeologické muzeum, které uchovává nálezy z pozdně chetitských lokalit, ale také helénistické a římské artefakty z města a okolí. Snad nejcennějším exponátem je skulptura chetitského boha Tarchunty se špičatým kloboukem, která byla vytesána z křemene. Unikátní jsou také urartské opasky pocházející z východní Anatolie, které jsou datovány do roku 600 před Kristem. Krásný je rovněž zlatý a stříbrný náramek mající tvar beraní hlavy a zlatý prsten s ženskou hlavou. V muzeu jsou uloženy dva sarkofágy. Jeden patří Achillovi, je vyroben z mramoru a datuje se do 2. století po Kristu. Další sarkofág je ozdoben postavou zahalené ženy a není jisté, komu patří.

V Adaně najdete největší tureckou mešitu, která byla dokončena v roce 1998. Svými rozměry může soupeřit s většinou mešit na Středním východě. Hlavní kupole Centrální mešity Sabanci se tyčí do výšky 54 metrů. Architektonicky je tato mešita podobná Modré mešitě v Istanbulu nebo Selimově mešitě v Edirne, zdobí ji však šest minaretů. Na výstavbě mešity Sabanci spolupracovali přední turečtí odborníci.

V Adaně stojí také Velká mešita, kterou nechal v roce 1507 vystavět Halil Bey, člen mocného rodu Ramazanoglu. Jeho hrobku dnes najdete uvnitř mešity, je zdobena dlaždičkami a mozaikami z Izniku. K dokončení stavby, která je dekorována černým a bílým mramorem, došlo až roku 1541. Střídání dvou barev mramoru je typické pro syrskou sakrální architekturu.

Dominantou města je půvabný kamenný římský most klenoucí se přes řeku Seyhan. Most dokázal přečkat více jak 18 staletí a i dnes je stále funkční. Vybudován byl za vlády císaře Hadriána, tedy někdy ve 2. století po Kristu a pravděpodobně je tak nejstarším mostem, který je stále ještě v provozu. Je dlouhý 319 metrů a zdobí jej čtrnáct oblouků (původně jich bylo 21). Most musel projít v minulosti mnoha opravami a rekonstrukcemi.

Další adanskou památkou je Adanská hodinová věž pocházející z pozdně osmanského období. Věž má středověký vzhled a tyčí se nad krytým bazarem, kde se prodávají rukodělné výrobky, suvenýry, ale také potraviny všeho druhu. Nedaleko bazaru můžete navštívit turecké lázně s jedinečným mramorovým interiérem. Lázně jsou přístupné široké veřejnosti, tedy i turistům.

- jap -

Předchozí články z Turecka:
Bodrum
Konstantinův sloup
Afrodisias
Efesos – turecký poklad
Iznik

Článek byl zobrazen 8 373 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy