Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hierapolis - pozůstatky antického města

Na pobřeží Egejského moře se nachází pozůstatky starobylého antického města Hierapolis. V dobách největší slávy, tedy v helénistickém období bylo díky svým termálním pramenům vyhlášenými lázněmi. Dnes je tato archeologická lokalita zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Historie města sahá až do roku 2000 před naším letopočtem, kdy jej založil pergamský král Euménes II. Hierapolis se začalo rozvíjet a zanedlouho získalo věhlas díky svým vlněným látkám. Roku 133 před Kristem bylo město společně se zbytkem Pergamského království ovládnuto Římany. V roce 60 našeho letopočtu postihlo Hierapolis ničivé zemětřesení, později však bylo město znovu vystavěno a největšího rozkvětu dosáhlo v letech 196 – 215 po Kristu. Úpadek město postihl v 6. století, jeho část následně zalila voda a bylo zavaleno nánosy travertinu.

Hierapolis - pozůstatky antického města

I trosky tohoto úžasného antického města dnes lákají návštěvníky, kteří touží si zaplavat ve zdejších bazénech, voda je totiž bohatá na minerální látky. Lidé se mohou procházet mezi starými budovami, prohlédnout si vstupní bránu do města, pohřebiště, hlavní ulici s obchody a další stavby. Hierapolis bylo postaveno z obrovských skalních bloků, skládalo se z propojených komplexů lázní, sportovišť a knihoven. Tou nejzajímavější památkou je však bezpochyby divadlo pocházející z roku 200 před Kristem. Dokázalo pojmout až 20 tisíc diváků, ale do dnešní doby se podařilo dochovat jen třicet řad sedadel. I tak je vyhledávaným místem pro pořádání koncertů.

Hierapolis - pozůstatky antického města

Mezi další známé dochované historické památky patří Apollonův chrám, svatyně Plutonium, svatyně Nymf a nekropole s mramorovými sarkofágy. Nekropole je považována za nejrozlehlejší starověké pohřebiště v Anatolii. Je zde uloženo více než 1200 hrobů, sarkofágy a hrobky mající tvar domů z římského, helenistického a raně křesťanského období. Nezapomeňte si prohlédnout také martyrion sv. Filipa, budovu pocházející z 5. století po Kristu. Jde o svatyni zbudovanou na památném místě, v roce 80. n. l. zde byl totiž ukřižován a ukamenován sv. Filip. Tato osmiboká rotunda měří 20 metrů a její podloubí sloužila jako ubytovací prostory. Hlavní ulicí Hierapole byla široká třída lemovaná sloupořadím, která se nazývala Plateia. Dnes se zde nachází archeologické muzeum.

Hierapolis - pozůstatky antického města

V těsné blízkosti antického města Hierapolis leží termální prameny Pamukkale, které patří k nejvyhledávanějším a nejnavštěvovanějším tureckým atrakcím. Tyto úžasné bílé travertinové terasy jsou taktéž od roku 1988 zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Minerální voda zde za dlouhá léta utvořila krásná jezírka, která byla dříve přístupná ke koupání. Z důvodu jejich ochrany však již nejsou terasy veřejnosti přímo přístupné, lidé se mohou pokochat jejich krásou pouze očima.

- jap -
Foto: Alan Cordova

Předchozí článek z Turecka - Antalya

Článek byl zobrazen 6 822 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy