Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nejoblíbenější letoviska Turecka

Turecko je zemí nádherných památek, historických měst, přírodních unikátů a kouzelného pobřeží lemovaného rozlehlými plážemi. Právě na pobřeží jsou rozesety stovky živoucích letovisek, která jsou místy, kde můžete prožít báječnou dovolenou. Které z nich si ale vybrat? Každé je jiné a něčím originální.

Turecko je možné z pohledu turisty, který chce v zemi trávit letní dovolenou u moře, rozdělit na dvě části – Tureckou riviéru a Egejskou riviéru. Právě o tyto oblasti se zahraniční návštěvníci nejvíce zajímají a patří mezi nejnavštěvovanější části země. Jak Turecká, tak i Egejská riviéra nabízí ideální podmínky pro pohodovou dovolenou – tedy slunce, moře, pláže a kvalitní zázemí hotelů. Letoviska, která se v těchto oblastech nachází, patří mezi místa, kde každoročně tráví svou dovolenou tisíce zahraničních turistů.

Letoviska Turecké riviéry:

Alanya

Jedním nejoblíbenějších letovisek Turecké riviéry je Alanya. Žije zde okolo 100 tisíc obyvatel, ale během hlavní turistické sezóny počet lidí korzujících městem několikanásobně vzroste. Město se rozkládá na poloostrově vybíhajícím do Středozemního moře. Díky této strategické poloze byla Alanya již v dávných dobách důležitým centrem. Toto letovisko v současnosti nabízí historické památky, přírodní zajímavosti i ruch velkoměsta. Pyšní se dvěma hlavními plážemi, které od sebe odděluje útes, na němž vyrostla mohutná středověká pevnost s hradbami. Na východě se táhne Keykubátova pláž a na západě se rozkládá Kleopatřina pláž, která získala Modrou vlajku EU a je považována za jednu z nejkrásnějších pláží světa. Příjemné středozemní podnebí je pak dalším důvodem, proč je Alanya tolik oblíbená a podílí se celými 9% na tureckém turistickém průmyslu.

Alanya
Foto: Alanya

Antalya

Největším letoviskem Turecké riviéry je Antalya, v níž žije více než 1 milion obyvatel. Antalya byla založena ve 2. století před Kristem pergamonským králem Attalem II. a byla po něm pojmenována Attaleia. V současnosti je toto město, jehož součástí je i přístav, hlavním městem stejnojmenné provincie Antalya. Antalya dnes turisty láká na skvělou kombinaci plážové relaxace, poznávání památek, možností nakupování i nočního života. V uličkách města je možné mezi běžnými obchody se suvenýry a hotelovou zástavbou narazit také na byzantské, římské a seldžucké památky. Mezi nejzajímavější části města patří starý přístav Kaleici, z památek nejvíce upoutá Flétnový (Yivli Minare), či Useknutý minaret (Kesik Minare). Koho zajímá historie, může navštívit místní Archeologické muzeum.

Antalya
Foto: Antalya

Belek

Belek je moderním letoviskem ležícím na pobřeží Středozemního moře. Budovat se začalo teprve v 80. letech minulého století a to čistě za turistickými účely. V současnosti je Belek vysoce atraktivním střediskem, které nabízí luxusní resorty. Kdo tedy touží po komfortu a maximálním pohodlí a zároveň si chce během dovolené do sytosti užívat nádherné přírody, či se vydávat za poznáváním památek, bude pro něj Belek dobrou volbou. Toto letovisko potěší také milovníky golfu, na které zde čeká kvalitní golfové hřiště. 

Kemer

Jedinečnou polohu mezi Středozemním mořem a pohořím Taurus má letovisko Kemer, které rovněž velkou měrou přispívá do rozvoje turistického ruchu Turecka. Dnešní moderní letovisko vyrostlo z původně staré vesnice Eski Köy, která byla z důvodu ochrany před povodněmi v letech 1916 – 1917 obehnána 23 km dlouhou zdí, po níž byla nakonec také pojmenována. Kemer v doslovném překladu znamená „zeď“.  Kemer dnes zajišťuje klidnou a pohodovou dovolenou, stal se významným balneologickým centrem a své návštěvníky také okouzluje nedotčenou okolní krajinou. Letovisko tvoří rozsáhlé hotelové komplexy a v jeho centru najdete obchůdků s nejrůznějším zbožím, umělecké galerie, restaurace, kavárny, zábavní střediska i bary.

Kemer
Foto: Kemer

Side

Až do období antiky sahají dějiny dnes tolik oblíbeného letoviska Side, které je součástí Turecké riviéry a leží na pobřeží Středozemního moře. V dávných dobách bylo Side hlavním městem regionu Pamfýlie. Dodnes se ve městě podařilo zachovat zříceniny z římského období, pozůstatky Appolónova a Afroditina chrámu, či pozůstatky antických lázní a křesťanské baziliky. Díky všem těmto unikátním stavbám se Side stalo jedním z nejvýznamnějších tureckých archeologických nalezišť. K dalším krásně dochovaným a velmi ceněným památkám patří amfiteátr, který se stal neodmyslitelným symbolem celého města. Kromě toho, že Side návštěvníky uchvacuje svou bohatou historií, dokáže nabídnout i skvělé možnosti rekreace na pobřeží Středozemního moře.

Letoviska Egejské riviéry

Bodrum

Turecké přístavní město Bodrum patří mezi největší a nejnavštěvovanější letoviska na pobřeží Egejské riviéry. Bodrum, dříve nazývaný Halikarnas, leží na členitém poloostrově jihozápadního Turecka, nedaleko řeckého ostrova Kos. Bohatá historie města je patrná na každém kroku. Vždyť antický Halikarnas byl rodištěm krále Hérodota a také místem posledního odpočinku krále Mausóla II., jehož mauzoleum patřilo mezi starověkých sedm divů světa. Mezi nejvýznamnější městské památky patří středověká hradní pevnost, ruiny antického divadla a zbytky původního opevnění. Současný Bodrum je pohodovým a i přes svou velikost klidným městem, je mezinárodním centrem jachtingu a hojně se sem sjíždějí také vyznavači windsurfingu a kitingu, pro které jsou zde ideální povětrnostní podmínky. Centrum města je protnuto promenádou s obchody, restauracemi, bary a tavernami.

Bodrum
Foto: Bodrum

Fethiye

Fethiye je menší a klidnější letovisko, které leží stranou hlavního turistického ruchu a je obklopeno spoustou nedotčené přírody. V okolí městečka se rozprostírají zelené piniové háje a nádhernou kulisu mu tvoří vrcholky pohoří Taurus. Z původně rybářské vesnice se vyvinulo příjemné přístavní městečko se 60 tisíci obyvateli, které nabízí jak starou část, tak i moderní rekreační zónu.  Turistická oblast je tvořena hotely, které jsou lemovány promenádou, jež se táhne souběžně s dlouhou písčitou pláží. Kvalitní a více rodinné ubytovací kapacity se však nachází i ve starém centru.

Izmir

Jedním z měst ležících na pobřeží Egejské riviéry je i Izmir, který patří mezi nejstarší města Středomoří. Žije v něm okolo 2,7 milionů obyvatel a je tak třetím největším městem Turecka. Vzhledem k tomu, že se Izmir nachází na úplném západě Turecka, je značně ovlivňován Evropou a evropskou kulturou. V Izmiru nepanuje tak masová turistika, protože se stává spíše místem jednodenních výletů, než destinací, kde by turisté trávili celou dovolenou. Město však ukrývá krásné historické jádro, které rozhodně stojí za to vidět a jeho nepřehlédnutelnou dominantou je věž Saat Kulesi z roku 1901. Na hoře Pagos nad městem se pak tyčí rozlehlá izmirská pevnost nazývaná Sametový hrad.

Kusadasi

Přezdívku „turecké Las Vegas“ dostalo letovisko Kusadasi, které najdeme na samotném severu Egejské riviéry. Je totiž velmi živé a z velké části je tvořeno kasiny, bary a nočními kluby. Zábava je zde v plném proudu ve dne v noci. Nechybí ani neonová světla, všudypřítomná hudba a tanec. Kusadasi se však může také pochlubit krásnou okolní přírodou a udržovanými plážemi, které do letoviska každým rokem lákají stále více lidí. Mezi zajímavé památky patří pevnost Genoese vystavěná na ostrově Güvercin a také karavanseráj Mehmeta Paši, jež byl přestavěn na hotel. 

Kusadasi
Foto: Kusadasi

Ölüdeniz

Letovisko s podivným názvem Ölüdeniz má našlápnuto stát se jednou z nejvyhledávanějších přímořských destinací v Turecku. Jde o mladé letovisko, které se rozrostlo uprostřed nádherné nedotčené přírody a jeho součástí je i pláž, která je považována za národní poklad. Zdejší písečná pláž ve tvaru protáhlého jazyka je tvořena jemným bílým pískem a připomíná spíše pláže známé z oblasti Karibiku. Pyšní se Modrou vlajkou EU a pravidelně se umisťuje na předních příčkách v soutěži nejkrásnějších pláží světa. Tato písečná pláž pokrývá úzkou šíji, která od otevřeného moře odděluje malou zátoku a vytváří tak nádhernou modrou lagunu s klidnými vodami. Laguna, jež zde vznikla, je chráněná a přispívá k atraktivitě letoviska. Kvůli všem těmto přednostem bývá bohužel Ölüdeniz během hlavní turistické sezóny dosti přeplněné. Jeho návštěva se tak vyplatí spíše mimo období letních prázdnin.

Ölüdeniz
Foto: Ölüdeniz

- jap - 

Další články z Turecka: 
Turecko - pobyty s vůní čaje a kávy
Eurovíkendy: Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Konstantinův sloup v Istanbulu (Cemberlitas)

 

Článek byl zobrazen 21 777 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy