Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Side – město granátových jablek

Malebné a turisty hojně vyhledávané městečko Side najdeme asi 50 km východně od Antalye, na jižním pobřeží Turecka. Město vás uchvátí svou bohatou historií, která na vás dýchne na každém kroku. Okouzlující jsou však také zdejší pláže a azurově modrá voda Středozemního moře.

Kdy přesně městečko vzniklo, není známo, ale předpokládá se, že oblast v 7. století před Kristem osídlili Řekové. Ve 2. století před Kristem se proměnilo v osadu pirátů, kteří se živili obchodem s otroky. Také za dob Římanů bylo Side důležitým střediskem obchodu s otroky. Podle archeologických vykopávek bylo město v 7. století po Kristu vypáleno arabskými nájezdníky.  Město však během nadvlády Seldžuků povstalo z popela. Během 20. let 20. století se zde usadili muslimové vracející se z ostrova Kréta.

Místo je atraktivní zejména nádhernými nekonečnými písčitými plážemi s pozvolným vstupem do moře, což ocení zejména rodiny s menšími dětmi. Nabízí však také nezapomenutelné zážitky při prohlížení antických památek, jimiž je doslova přeplněno. Pozůstatky dávné minulosti jsou tu patrné dodnes. Antické památky i římské náměstí, divadlo, lázně a chrámy jsou vpleteny do současného centra natolik, že tu vznikla příjemná pěší zóna. Díky tomu má letovisko naprosto neopakovatelné kouzlo. Pohled na historickou část města s ruinami staveb je totiž možný přímo z hotelových pokojů.

Side – město granátových jablek
Foto: amfiteátr    Autor: Håkan Nylén

Obchůdky a kavárničky v úzkých uličkách lákají místním koloritem a atmosférou Orientu. Své jméno Side dostalo podle granátového jablka, které se tu hojně pěstuje, stejně jako pomeranče, citróny, grapefruity nebo bavlna. Romantické město se spoustou památek, ale i množstvím restaurací a obchůdků potěší klienty všech věkových kategorií, kteří se do Side rádi vracejí. Mladší generace vyhledávají Side kvůli známé diskotéce pod širým nebem.

Z dob antiky se zde v Side dochoval největší amfiteátr celé Anatolie, který byl schopen pojmout až 20 tisíc diváků. Zatímco prostor pro diváky je dobře zachován, jeviště se nachází v troskách. Sloužilo totiž jako zdroj stavebního materiálu, v dobách, kdy se město rozrůstalo. Jižně můžete navštívit mohutné městské hradby s nekropolí a skalními hrobkami, byzantskou baziliku, Athénin či Apollónův chrám. Krom toho jsou zde všudypřítomné zbytky sloupoví a starověkých cest. Na severozápadě jsou k vidění pozůstatky antického přístavu. Mezi další místní památky patří také akvadukt, který v dávných časech přiváděl vodu ze vzdálenějších pramenů. Z akvaduktu získávala vodu také okrasná kašna neboli nymfeum nacházející se poblíž města.

Termální lázně byly přestavěny na muzeum, ve kterém lze shlédnout překrásná římská sochařská díla. Vystaveny jsou mramorové sochy, soubor zemědělského náčiní a užitkových nádob, skulptury hlav, sarkofágy s krásnými reliéfy i bronzová ruka, která nesla hořící pochodeň. Pozoruhodná je mramorová hlava posla bohů Herma a torza tří Grácií. Muzeum v  Side nepatří mezi největší a nejbohatší, ale zdejší expozice je opravdu nádherná a rozhodně stojí za návštěvu. Pokud tedy patříte mezi milovníky antiky, máte příležitost vidět velké množství jedinečných památek. K muzeu patří také zahrada, kde se nacházejí části chrámů nalezené v okolí Side.

V Side stojí ještě obloukovitá brána, která označovala vchod do města ze sousedního Manavgatu. Vedle oblouku je umístěna kašna zasvěcená císaři Vespasianovi. Kolonádová ulice je lemována obyčejnými žulovými sloupy a pozůstatky římských obchodů.

Nedaleko Side se nachází několik malebných prázdninových vesniček s hotely vyšší kategorie. Pokud toužíte po luxusním ubytování mimo centrum města, navštivte letoviska Kumkoy, Colakli, Sorgun, Titreyengol či Kizilagac.

- jap -

Předchozí články z Turecka:
Adana
Bodrum
Konstantinův sloup
Afrodisias
Efesos – turecký poklad

Článek byl zobrazen 13 497 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy