Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Side – Turecko jsou i hory a přírodní skvosty

Turecko je opěvované především pro své pobřeží s písečnými plážemi a křišťálově čisté moře. Je však škoda zůstat pouze na břehu. Kousek dál do vnitrozemí totiž leží přírodní poklady, které stojí za to objevit. Zurčící vodopády, hory, kaňony i jeskyně s jezery. Podívejte se, jaká místa jsou blízko oblíbeného městečka Side.

Vodopády Manavgat

Když se zeptáte, jaká přírodní krása je u letoviska Turecko Side, nejčastěji uslyšíte odpověď vodopád Manavgat. J“e skutečnou chloubou oblasti, navíc výlet k němu je značně jednoduchý – leží jen 3 km od města  Manavgat, které se Side sousedí, a pravidelně sem jezdí autobus. Neměl by tedy chybět ani na vašem seznamu míst, kam se při dovolené podívat.

Ačkoliv jde o vodopád o výšce pouhé 2 metry, obdiv určitě zaslouží. Pohled na něj si zamilujete pro paletu barev, kterou jeho hladina hýří. Od sněhově bílé pěny přes tyrkys, blankyt až po tmavě safírovou. Jeho voda je tak čistá, že se v ní daří lososům. Celé to lemuje pás sytě zelených stromů. Tahle scéna si vás podmaní, užijte si ji z vyhlídkové terasy. Ve zdejších restauracích můžete ochutnat pokrmy z ryb čerstvě vytažených z řeky.

Turecko - Side
Zelené jezero na řece Manavgat s výhledy na pohoří Taurus
 

Kaňon Köprülü

Národní park Köprülü leží asi 63 km od Side, mezi Manavgatem a Antalyí. Dominantou parku je ohromný 14 km dlouhý kaňon, který místy dosahuje hloubky až 400 metrů. Jedná se o vůbec nejdelší kaňon v Turecku. A překonat ho můžete dvěma směry: buď ho překlenete po jednom ze dvou římských mostů, nebo se necháte unášet proudem řeky na raftu. A to je teprve zážitek! V parku se dá také kempovat.

Kopce kolem kaňonu oplývají bohatou vegetací. Lesům dominují cypřiše, borovice a cedry. S tyrkysovou říčkou a světle okrovými skalisky tvoří zelené stromy působivou scenérii. Když budete mít štěstí, zahlédnete i někoho z tamních zvířecích obyvatel. Horské kozy a králíky, vysokou zvěř nebo dokonce lišky, vlky a medvědy. Ve vodě se pak mihotají pstruzi.

Jeskyně Altinbesik

Na západním svahu údolí řeky Manavgat, asi 60 km od Side, najdete horu jménem Altinbesik, na které se pasou divocí koně a ovce. Více než zelené kopce nás ale tentokrát zajímá to, co hora skrývá ve svých útrobách. Rozprostírá se v ní totiž jeskyně s největším podzemním jezerem Turecka (a třetí největším v Evropě).

Už samotný vstup do jeskyně je monumentální. Portál s jezírkem má rozměry 40 x 40 metrů. Tam se nalodíte do člunu a poplujete po zelené hladině dál do jeskyně. Naskytne se vám unikátní podívaná na osvětlené stalaktity, kamenné mosty a nejrůznější krápníkové formace.

Zdroj obrázku: Alexey Oblov / Shutterstock.com

Článek byl zobrazen 688 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy