Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Archeologické muzeum v Istanbulu

Istanbulské archeologické muzeum (Istanbul Arkeoloji Müzeleri), které patří mezi nejvýznamnější muzea Turecka, najdeme v oblasti Serailového mysu v sousedství jednoho z nejkrásnějších istanbulských paláců, paláce Topkapi. Archeologické muzeum opatruje rozsáhlé sbírky antického umění a jejich důkladná prohlídka si žádá opravdu hodně času.

V sousedství slavných památek

Serailový mys se rozkládá na okraji Istanbulu, v místech, kde se střetává Marmarské moře, Bospor a Zlatý roh. Oblast bývá nazývána také Sultanahmet a je turisticky nejnavštěvovanější částí Istanbulu. Nedaleko se rozprostírá park Gülhane, který je příjemným místem k odpočinku a relaxaci uprostřed velkoměsta. Na tomto zalesněném kopcovitém výběžku vyrostl nejen sultánský palácový komplex Topkapi, ale rovněž četné mešity a bazary. Právě zde se v několika budovách nachází také istanbulské Archeologické muzeum.

archeologické muzeum v Istanbulu

Muzeum celostátního významu

Prohlídka Archeologického muzea, jehož vznik je spojen se jménem malíře a archeologa Osmana Hamdi Beya, jenž ve městě působil na konci 19. století, potěší především milovníky historie a umění. V jeho prostorách je uložena významná sbírka antického umění, obdivovat můžeme například památky ze starověkého Egypta, Asyrské, Sumerské či Babylónské říše, antickou, ale i byzantinskou tvorbu a dokonce i keramiku původem ze starověkého Kypru. Expozice jsou velmi rozsáhlé, istanbulské Archeologické muzeum je tak po Muzeu anatolských civilizací, které se nachází v hlavním městě Ankaře, největším a nejvýznamnějším muzeem v celém Turecku.

Antické poklady

Nejvíce exponátů je umístěno v hlavní budově muzea, která svým vzhledem připomíná antický chrám, protože je podepřena čtyřmi mohutnými sloupy. Prohlédnout si zde můžete nejrůznější archeologické nálezy, jako jsou sochy žen, mužů, bohů, řecké archaické sochy i bysty římských císařů. Vystaveny jsou také předměty objevené na různých místech v Istanbulu a jeho blízkém okolí. Mezi velmi ceněné předměty patří královské sarkofágy i nálezy původem z Tróje, Kypru, Libanonu, Palestiny či Sýrie, ale také řecké a římské sochy ze Sídónu, Magnésie na Maiandru či Afrodísie. Během prohlídky vás jistě upoutá socha eféba z Trall. Pod označením eféb se ve starověkém Řecku ukrýval dospělý jinoch.

archeologické muzeum v Istanbulu

Druhá, menší budova Archeologického muzea ukrývá nálezy pocházející z oblasti turecké Anatolie, Egypta a Mezopotámie. Z nejzajímavějších exponátů můžeme jmenovat sochy četných panovníků, hliněné tabulky popsané klínovým písmem, mírovou smlouvu z Kadeše. K vidění je zde taktéž výzdoba pocházející ze slavného Babylonu. Součástí istanbulského Archeologického muzea je i malý park, v němž jsou vystavena torza soch a obrovské porfyrové sarkofágy.

Kde odpočívá Alexandr

Nejvíce se však toto muzeum proslavilo svým nejznámějším exponátem, kterým je socha Alexandra Velikého. Najdeme zde také sochu Alexandrovy hlavy a sarkofág pocházející z roku 310 před naším letopočtem. Kompletní prohlídka Archeologického muzea na Serailovém mysu v Istanbulu zabere přibližně 3 hodiny. Pokud byste si však chtěli vystavené exponáty pečlivěji prohlédnout a třeba si k nim i něco přečíst, museli byste se do muzea vydat nejspíše dvakrát po sobě, protože za jednu návštěvu nemáte šanci to stihnout a už vůbec ne veškeré informace vstřebat. Během návštěvy istanbulského Archeologického muzea si můžete za pouhých pár hodin projít několik tisíciletí lidských dějin.

Stránky muzea - www.istanbularkeoloji.gov.tr

- jap -

Článek byl zobrazen 14 435 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy