Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Beyoglu – živoucí srdce Istanbulu

V ulicích moderního Istanbulu, evropsky vyhlížející čtvrti Beyoglu, je možné narazit nejen na ty nejluxusnější obchody a restaurace, ale také na řadu zajímavých památek. Beyoğlu je však především vyhledávaným centrem zábavy a nočního života této turecké metropole. Při návštěvě této čtvrti je proto třeba se připravit na obrovskou koncentraci lidí a čilý dopravní ruch.

O Beyoglu (čteme Bejólu) se mluví jako o novém Istanbulu, který má velmi evropského ducha, ale nový samozřejmě není. Janovští kupci se v této oblasti usazovali již za byzantských císařů a Beyoglu tak začalo představovat jakési předměstí tehdejší Konstantinopole. Čtvrť byla osídlena Evropany a nemuslimskými menšinami. Ve středověku byla tato část města nazývána řecky Pera a toto pojmenování jí zůstalo až do 20. let minulého století, kdy byla založena Turecká republika. Poté byl použit název Bey Oğlu (doslova Syn šlechtice), který neformálně již v minulosti užívali osmanští Turci.

Beyoglu

V současnosti je Beyoglu městskou částí evropské strany Istanbulu. Na severu sousedí s městským obvodem Şişli, na východě s obvodem Beşiktaş a úžinou Bospor, na severozápadě s obvody Kağıthane a Eyüp a na jihu se Zlatým rohem. Přes Zlatý roh je Beyoglu spojeno s historickým jádrem města dvěma mosty – Galatským a mostem Unkapanı. Beyoglu je moderní městská čtvrť, která ožívá zejména v noci. Najdete zde jeden klub vedle druhého, celkem se zde údajně nachází více než 600 podniků, které se starají o to, aby se pověst čtvrti, coby živoucího srdce Istanbulu, nevytratila.

Istanbul v celé jeho kráse

Nejvýraznější stavbou Beyoglu je Galatská věž (Galata Kulesi) tyčící se do výšky 70 metrů, která byla postavena v roce 1348 na příkaz byzantského vládce Anastasia Dikorose. Rozhodně si nenechejte ujít pohled z jejího vyhlídkového ochozu, na který je možné se dostat po schodech, nebo pohodlně výtahem. Celý Istanbul se tak pod vámi otevře jako na dlani. Ve věži si pak můžete také pochutnat na tureckých specialitách v místní restauraci, nebo si dopřát výtečnou kávu ve zdejší kavárně.

Beyoglu

Kde ukojíte nákupní vášně

Severně za Galatskou věží začíná na tzv. Tunelovém náměstí hlavní třída s názvem Istiklal Caddesi. Jde o hlavní třídu protínající tuto rušnou čtvrť, která byla na počátku 90. let uzavřena pro silniční provoz. Dnes po ní jezdí starodávně vypadající, ale plně funkční tramvaj. Istiklal Caddesi je oblíbeným místem procházek a nákupů, ulice je lemována výstavními budovami, mezinárodními obchodními domy a obchody. V ulicích, které se na tuto třídu napojují, můžeme navštívit specializované obchody, restaurace, občerstvení, četné křesťanské kostely i jedno tržiště. Většina domů byla postavena na přelomu 20. století v secesním stylu. Tato třída končí na náměstí Taksim meydani, kde se uprostřed kruhového objezdu tyčí socha Atatürka.

Beyoglu

Setkání s bohem

Pokud budete chtít v Beyoglu uniknout všudypřítomnému ruchu velkoměsta, můžete se vydat například do kláštera „tančících dervišů“ Mevlévi. V něm se pravidelně pořádají ukázky starověkého rituálu zvaného sema, jehož součástí je stejně jako v minulosti hudba, zpěv a krouživý tanec, který tanečníky dostává do transu a tedy i dokonalejšímu spojení s bohem. Derviši v dokonalé souhře rotují po místnosti, ravou dlaň mají vytočenu nahoru, aby mohli přijímat požehnání nebes, zatímco levá dlaň míří směrem dolů a přenáší tak požehnání na zemi. Někteří tanečníci jsou takto schopni kroužit i hodiny. Rituál sema však má svá pravidla a po třech cyklech víření zvolna končí. Přestože je tato taneční podívaná spíše jen turistickou atrakcí, bývá o vystoupení obrovský zájem a vstupenky je třeba si zamluvit dlouho dopředu. Dervišské tance jsou dnes přístupny i návštěvníkům jiných vyznání.

Zakladatelem dervišského řádu byl náboženský filosof Celadin Rumi, který žil ve 13. století. Členové řádu svého vůdce nazývali „mevlana“, což v překladu doslova znamená „náš vůdce“. Odtud také pochází název kláštera Mevlévi. V jeho sousedství se rozkládá malý hřbitov, na němž jsou k vidění bohatě zdobené náhrobky zemřelých dervišů.

Do Beyoglu za kulturou

Beyoglu je také významným centrem umění. Ve čtvrti se nachází řada zajímavých muzeí i umělecké galerie. Ke klášteru Melvévi například patří Muzeum osmanské literatury (Divan Edebiyati Müzesi), kde se nachází výstava kaligrafie a osmanské poezie. Za návštěvu stojí rovněž Muzeum Osmanské banky či Istanbulské muzeum moderního umění

- jap -

Článek byl zobrazen 15 205 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy