Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eurovíkendy: Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu

Nejen úžasnou historii a velké množství památek, ale také unikátní kosmopolitní atmosféru a nekonečné možnosti nákupů nabízí Istanbul. Nejnavštěvovanější a největší turecké město ležící na Bosporské úžině mezi Evropou a Asií. Jeho geografická poloha na rozhraní dvou kontinentů z něj dělá oblíbenou destinaci navštěvovanou v rámci eurovíkendů.

Istanbul byl v minulosti centrem jak Východořímské, Byzantské tak i Osmanské říše a byl nazýván mnoha jmény - Konstantinopol, Byzantion či Cařihrad. Už jen samotné množství názvů vypovídá o bohatých a pestrých dějinách tohoto města. Největšího rozkvětu se město dočkalo za vlády Byzantské říše, kdy se stalo hlavním městem veškerého obchodu a kultury. Istanbul, který dnes sice není hlavním, ale určitě je nejvýznamnějším tureckým městem, se jako jediné město na světě rozkládá na dvou kontinentech – evropském a asijském. Právě jeho poloha mu dala přezdívku „Brána Orientu“. Tato téměř 13 milionová metropole se pyšní podzemní i tramvajovou dráhou a železničním spojením do celé Evropy.

Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Foto: Istanbul

Istanbul je z jihu omýván vodami Marmarského a ze severu Černého moře. Město je protnuto Bosporskou úžinou, která jej rozděluje na západní evropskou a východní asijskou část. V evropské části se nachází většina významných památek a také se zde rozkládá historické centrum pocházející z období Římské říše. Samotná Bosporská úžina je strategicky velmi významná a dopravně hojně využívaná vodní cesta. Průliv je dlouhý 31,5 km a jeho hloubka dosahuje 118 metrů. Podle dávné pověsti jako první přepluli Bospor Argonauti hledající zlaté rouno.

Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Foto: palác Hagia Sofia

Přestože je Istanbul největším městem Turecka, všechny jeho nejvýznamnější památky, naleznete poměrně blízko u sebe ve čtvrti Sultanahmet a jejich prohlídka tak není nijak náročná. Tato výhoda potěší nejednoho návštěvníka. Člověk nemusí využívat místní hromadnou dopravu, postačí mu vlastní nohy. Dominantní a nejznámější istanbulskou stavbou je chrám Boží moudrosti Hagia Sofia, vystavěný před více než 1400 lety. Tento původně byzantský chrám později přestavěný na osmanskou mešitu je velkolepým architektonickým počinem. Interiér zdobí jak muslimské, tak i křesťanské prvky. Křesťanské fresky byly objeveny během restaurátorských prací a muslimské symboly vyplňují celý interiér. Tím nejvýraznějším, co na první pohled zaujme každého návštěvníka, jsou kruhové terče zavěšené ze stropu, na nichž jsou ozdobné kaligrafické nápisy. 

Stejní řemeslníci, jací se zasloužili o výstavbu unikátního indického Tádž Mahalu, jsou autory istanbulské Modré mešity, jejíž snahou bylo předčit krásu nedaleké Hagia Sofie. Modrou mešitu nechal v letech 1609 až 1616 vystavět sultán Ahmed I. Název „Modrá“ nese proto, že její interiér zdobí převážně modré dlaždice. Tuto slavnou sakrální stavbu, která dodnes plní svou funkci, zdobí šest vysokých minaretů. V blízkosti Modré mešity jsou k vidění dva obelisky, jež jsou pozůstatky antického Hippodromu. 

Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Foto: Modrá mešita

Na břehu Bosporu byl postaven nádherně zdobný empírový palác Dolmabahce, do nějž se v roce 1855 přestěhoval sultán Abdulmecit I. Výstavba tohoto honosného osmanského paláce byla údajně tak drahá, že ve velké míře přispěla ke státnímu bankrotu v roce 1876. Palác vypadá, jako z pohádky – je řešen opravdu přepychově, ale jeho styl není tak orientální, jak bychom od pohádkového paláce očekávali. Ve velkých prostorách paláce je použito obrovské množství zlata a na výzdobu sloužily zejména těžké brokáty. V interiéru nechybí ani takové skvosty jako alabastrová koupelna, křišťálové schody či dvoumetrové vázy. Celkem se palác Dolmabahce rozkládá na ploše 700 tisíc metrů čtverečních, patří k němu totiž ještě nejrůznější pavilony, mešity, fontány a nádvoří.

Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Foto: Sulejmanova mešita

Další významnou muslimskou stavbou je Sulejmanova mešita, která vznikla během panování sultána Sulejmana Nádherného. K mešitě patří i přepychové paláce doplněné žulovými sloupy, lustry s bronzovými svícny a podlahy vyložené tkanými koberci. I přes veškerý komfort a luxus, kterým tato mešita oplývá, s ní nebyl sultán spokojen. Zdálo se mu, že vybavení není hodno jeho osobnosti, a proto pro sebe nechal vystavět ještě další palác – Topkapi. Jeho dokončení se však již nedočkal. Dostavbu tohoto honosného sídla zrealizoval až sultán Mehmed II. 

Palác Topkapi, někdy uváděný jako Topkapi Saray, je opravdu obrovský, rozkládá se na čtyřech nádvořích a zahrnuje pod sebe ještě řadu pavilonů, které sloužily jako ubytovny pro kočovné Osmany. Od roku 1924 je Topkapi přístupný veřejnosti a slouží jako muzeum, v němž jsou k vidění cenné umělecké předměty, ale také zbraně, šperky a oblečení. Ve zdejší klenotnici si můžete prohlédnout dokonce jeden z největších diamantů na světě. Součástí paláce je rovněž sultánův harém. Jde o krásně vyzdobené místnosti s bazénem. Pokud se rozhodnete pro prohlídku paláce, je dobré se vybavit mapou, protože ztratit se zde opravdu není problém.  Jednou z nejpůsobivějších místností paláce Topkapi je ta, vybavená různými artefakty týkajícími se islámu. V různých nablýskaných schránkách jsou zde ukryty takové artefakty, jako je vlas Proroka, slza Proroka a podobné věci, které muslimové zbožně uctívají. Z některých místností paláce se naskýtá krásný výhled na Zlatý roh čili Bospor.

Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Foto: koření na Velkém bazaru

Dalším zajímavým muzeem, které je možné v Istanbulu navštívit je Archeologické muzeum vystavující obsáhlou sbírku antického umění. Za nejznámější a nejslavnější exponát je považována socha Alexandra Velikého a také sarkofág z roku 310 před naším letopočtem. Pokud byste hledali nejstarší istanbulskou stavbu, museli byste se vypravit ke Konstantinovu sloupu zvanému též Čemberlitaš, který vznikl v roce 330 u příležitosti povýšení města na hlavní město Římské říše. O to se zasloužil císař Konstantin Veliký, po němž byl sloup také pojmenován. Krásným příkladem osmanského baroka je Tulipánová mešita postavená Mustafou III. v 18. století. Jedny z nejkrásnějších byzantských mozaik a fresek ukrývá klášter Chora, jehož svatyně pochází z 11. století.

Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu
Foto: most přes Bosporskou úžinu

Turisté v hojném počtu míří také na některé z istanbulských bazarů. Tím nejnavštěvovanějším je Velký bazar nabízející tisíce obchůdků s tím nejrozmanitějším zbožím, od suvenýrů, starožitností, oblečení až po šperky a mnoho dalšího. Velký bazar není z historického hlediska nijak zvlášť zajímavý, ale rozhodně se vyplatí jej navštívit. Vyniká totiž jedinečnou atmosférou a máte možnost na něm uskutečnit opravdu výhodné nákupy. Mezi další známé bazary patří například Egyptský bazar situovaný na břehu Bosporu u Galatského mostu, na němž se většinou prodává koření, sušené ovoce a vybavení na přípravu čaje. Knihomoly pak jistě potěší Knižní bazar.

- jap - 

Další informace o Istanbulu na Světadílech 

Další tipy na eurovíkendy:
Londýn – co si nenechat ujít při návštěvě Londýna
Řím – co si nenechat ujít při návštěvě Říma
Budapešť – co si nenechat ujít při návštěvě Budapešti
Amsterdam – co si nenechat ujít při návštěvě Amsterdamu
Barcelona – co si nenechat ujít při návštěvě Barcelony
Paříž – co si nenechat ujít při návštěvě Paříže 
Benátky – co si nenechat ujít při návštěvě Benátek 
Madrid – co si nenechat ujít při návštěvě Madridu 
Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén

Článek byl zobrazen 19 784 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy