Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kostel Chora v Istanbulu

V istanbulské čtvrti Edirnekapi se nedaleko hradeb nachází kostel Chora ze 14. století, který ukrývá jedny z nejkrásnějších byzantských mozaik. Historie této svatyně sahá údajně až do 11. století, ale nejsou o tom dochovány žádné záznamy.

Název kostela – Chora značí, že byl původně vystavěn mimo město. Slovo „chora“ totiž znamená „postavený v polích či za hradbami“.  V letech 1315 – 1321 byl kostel přestavěn. Právě z té doby pochází většina fresek a mozaik, které kostel dodnes zdobí. Tehdy je nechal ztvárnit teolog, filosof a jeden z největších byzantských úředníků Theodoros Metochites.

Kostel Chora
Autor: Ted Drake

Kostel má složitější půdorys se dvěma předsíněmi, hlavním chrámem a vedlejší kaplí. Chora je doplněn mohutnými kupolemi, na nichž je ve dvou řadách vyobrazeno 66 Kristových předků. Vrchol jižní kupole korunuje postava samotného Krista. Mezi jeho předky můžete rozpoznat Adama, Jákoba nebo 12 Jákobových synů. Uprostřed severní kupole je pak znázorněna Panna Marie s králi Davidova rodu. Méně významní předci Krista jsou umístěni ve spodních řadách.

V kryté prostorné pravoúhlé předsíni, tzv. nartexu je umístěno dvacet mozaik s výjevy ze života Panny Marie. Kromě jedné se téměř všechny podařilo dochovat ve výborném stavu. Mezi náměty je možné vidět prvních sedm kroků Marie, svěření Marie Josefovi a Marie přijímající chléb od anděla.

Pak jsou zde také ukázky z Kristova dětství, které vycházejí z Nového zákona. Vidět je můžete v půlkruhových panelech vnějšího nartexu. Vyobrazena je například scéna, kde se Josefovi zjevuje anděl. Na dalších mozaikách je pak zvěčněna cesta Josefa a Marie do Betléma, Josef a Marie při Narození Páně a nakonec i Herodes nařizující Vraždění neviňátek.

Kostel Chora
Autor: Dimitry B.

Hlavní loď kostela je vyzdobena dalšími třemi mozaikami, z nichž ta nejméně poškozená vyobrazuje Smrt Panny Marie. Je chráněna mramorovým rámem. Na zbylých dvou mozaikách je vyobrazen Kristus s Pannou Marií a dokonce i samotný Theodosius Metochites klečící před Kristem a podávající mu opravený kostel.

Kromě řady mozaik je možné v kostele vidět také fresky, které vznikly pravděpodobně kolem roku 1320. Snad nejpodmanivější z nich je freska vyobrazující Anastasis – Zmrtvýchvstání. Její centrální postavou je opět Kristus jako přemožitel smrti, který z hrobu vytahuje Adama a Evu. Na klenbě si můžete prohlédnout také fresku s názvem Poslední soud, se spasenými a zatracenými dušemi.

V kostele je otevřeno denně kromě středy a to od 9:30 do 16:30. V okolí kostela se rozkládá restaurovaná čtvrť se dřevěnými domky z 19. století.

- jap -

Předchozí článek z Turecka - Palác Dolmabahce

Článek byl zobrazen 5 900 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy