Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Marmaris - přístav velkého sultána

Na turecké riviéře je mnoho měst a městeček různé velikosti a významu. Patří mezi ně i Marmaris, nevelké město se zhruba 30 tisíci obyvateli. Přes svou malou velikost je Marmaris významným centrem turistického ruchu a během hlavní sezóny zde pobývá několikanásobně více turistů, než místních obyvatel.

Ani za svou historii se Marmaris nemusí stydět. Ačkoliv jeho stáří není zcela jasně doloženo, patří zřejmě mezi nejstarší osady Turecké riviéry. Podle historika Hérodota tady stávala pevnost už 3 000 let před našim letopočtem. V 6. stol. př. n. l. bylo městečko známé jako Physkos, jehož ruiny jsou stále patrné na kopci severně od dnešního Marmarisu. Později sem dorazila vojska Alexandra Velikého, proti nimž však pouhých 600 obyvatel nemělo šanci. Zapálili proto pevnost se všemi cennostmi a prchli do hor. Alexandr však nechal budovy opravit a umístil zde vojenskou osádku.

Marmaris - přístav velkého sultána

Velký význam měl Marmaris i ve středověku. V 15. a 16. století se totiž stal opěrným bodem pro armádu sultána Sulejmana I., který se snažil vytlačit rytíře sv. Jana z Rhodosu. V roce 1522 bylo jeho úsilí korunováno úspěchem a udělalo vlastně opožděnou definitivní tečku za křižáckými výpravami. Osmanská říše ovládla většinu Středomoří a zmínění rytíři odtáhli, aby se později stali známí jako Maltézští rytíři.

To jsme však trochu odbočili. Zkrátka, Marmaris je městem velkého historického významu, jehož osud vlastně nepřímo ovlivnil i současné rozdělení našeho světa. Minulost nám připomene původně antická pevnost a později hrad, zrekonstruovaný zhruba do podoby z dob uvedeného sultána. Nyní se v něm nachází muzeum, shromažďující etnografické, archeologické a námořnické exponáty. Je odsud také nádherný panoramatický výhled na město. Ze sultánových časů se dále dochoval most Taşhan a Kemerli z kamene a cihel.

Při procházce přístavem si člověk jen těžko představí, jak odsud kdysi vyplouvalo sultánovo vojsko, čítající 400 lodí a 200 tisíc mužů. Něco takového by bylo i dnes velkým logistickým a zásobovacím oříškem. V současnosti přístav hostí zejména jachty a výletní lodě, a samozřejmě také plavidla místních rybářů.

Marmaris - přístav velkého sultána

Zvídavý návštěvník dále může shlédnout mnoho jiných pozoruhodností – starověké ruiny, hradby, mešity a mnoho jiného. Jestliže by to snad nestačilo, nabízejí se výlety do nedalekého starobylého Efesu, nebo třeba do proslulého Pamukkale s jeho pozoruhodnými kaskádami a tůněmi.

Městečko má ovšem i svou žhavou současnost. Na dlouhých plážích se sluní turisté z celého světa, obývající moderní hotelové komplexy. Najdete tady promenády s restauracemi, bary a kluby, kde bývá překvapivě živo celou noc. Jiní si užívají vodních sportů či výletů na člunech, které vás dovezou například do jeskyně Fosforlu, nebo na asi 30 minut plavby vzdálený ostrov Cennet. Tyto a další výlety si nejlépe a nejlevněji zajistíte přímo v přístavu, přičemž se nebojte smlouvat.

Je toho poměrně dost, co může Marmaris nabídnout, a jeho návštěva vás třeba podnítí k bližšímu poznání Turecka.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 8 435 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy