Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Modrá mešita v Istanbulu

Istanbulskému náměstí Sultanahmet vévodí šest překrásných minaretů patřících světoznámé Modré mešitě, která vznikla na počátku 17. století jako sídlo sultána Ahmeda I. Je jednou z nejslavnějších sakrálních staveb na světě a také výraznou dominantou turecké metropole.

Poloha mešity vysoko nad vodami Marmarského moře, její stavební řešení i výzdoba představují vrchol osmanské architektury. Dnes je nejdůležitější islámskou modlitebnou v Istanbulu. Mešitu nechal vystavět dvacetiletý sultán Ahmed I. v letech 1609 – 1616. Její výstavbu svěřil architektu Mehmetu Agovi, jednomu ze žáků asi nejlepšího tureckého architekta Sinana. Se stavebními pracemi pomohli i řemeslníci, kteří se předtím zasloužili o výstavbu Tádž Mahalu. Tato ohromující stavba vyvolala ve své době ostré protesty, jelikož měla 6 minaretů a tolik jich tehdy mohla mít jen mešita nejvýznamnější – a tou byla mešita v Mekce.

Modrá mešita, Istanbul

Stalo se tak vlastně díky omylu. Sultán před svou svatou poutí do Mekky nařídil svému staviteli, aby postavil zlaté (turecky altin) minarety. Ten mu však špatně rozuměl a začal s výstavbou šesti (turecky Alti) minaretů. Když se o tom sultán dozvěděl, byl sice rozhořčen, ale ve výsledku zjistil, že šest minaretů ho vyjde levněji než minarety zlaté, proto už je stavitele nechal dokončit. Sultán si však poté musel vyslechnout množství kritiky a výčitek. Celý problém byl nakonec vyřešen tím, že byl k mešitě v Mekce na náklady sultána dostavěn ještě jeden, tedy sedmý minaret. Modrá mešita je tak dnes jedinou mešitou se šesti minarety.

Modrá mešita, Istanbul

V Modré mešitě se v minulosti konaly všechny důležité náboženské obřady, slavily se zde svátky a odsud také vyráželi poutníci na tzv. „hadždž“, česky svatou pouť do Mekky. Mešita se dělí na tři části: vnější a vnitřní zahradu a vlastní mešitu. Samotná mešita je poté rozdělena na modlitebnu, sloupové nádvoří a mauzolea. Do mešity, která je 43 metrů vysoká a má průměr 23,5 metrů, vedou tři zdobené vchody. Hlavní kopule stojí na čtyřech mohutných pilířích. Její vnitřek dekorují arabesky s úžasnými motivy a na zemi leží stovky červenobílých modlitebních koberečků. Světlo zajišťuje více než 250 oken s barevnými ornamenty, původní vitráže ze 17. století už však některá okna postrádají.

Modrá mešita, Istanbul

Proč se mešitě vlastně říká Modrá? Mnoho lidí tím může být zprvu zmateno, zvláště když při pohledu na její exteriér vidí jen barvu šedavou. Vše ale pochopí, jakmile vejdou do jejího nitra. Všechno vybavení je modré a z toho důvodu si ani jiný název snad nemohla vysloužit. Stěny modlitebny jsou pokryté dlaždicemi zelené a modré barvy, na nichž se odráží světlo a celá mešita je tak prostoupena modravým světlem. Celkově bylo na výzdobu použito na 21 000 modrozelených kachlíků ze 17. století pocházejících z městečka Iznik. Jsou důkazem toho, že se na výzdobě mešity opravdu nešetřilo. Dlaždičky totiž pocházejí z doby, kdy jejich výroba v Izniku dosáhla vrcholu.

Modrá mešita, Istanbul

Důležitou součástí mešity je mihráb, což je výklenek ve stěně ukazující věřícím směr k svatému městu Mekka. Uvnitř mešity najdeme také mramorovou kazatelnu ze 17. století, které se říká minbar a je vyzdobena spletitými reliéfy. Tradičními islámskými ornamentálními motivy, jako jsou tulipány a růže, je vyzdobena podlaha. Ve svatyni vedle modlitebny jsou mauzolea Osmana II., Ahmeda I. a Murada IV. ze 17. století, jejichž interiér je taktéž vyplněn úchvatnými dlaždicemi z Izniku.

Modrá mešita, Istanbul

Ke každé mešitě by měly patřit lázně, proto jedny najdete i v Modré mešitě. Věřící zde před vstupem do mešity konají svou očistu. Pokud chcete jako turista navštívit mešitu, můžete, ale měli byste se ji vyhnout v době modliteb. Vstup pro turisty do Modré mešity není přes hlavní bránu, ale zprava. U vchodu je třeba zout boty před vchodem a ženy jsou povinny si zahalit hlavu. Pokud u sebe nemáte vhodný šátek, můžete si nějaký půjčit u vstupu. Do mešity také nelze vstoupit v krátkých kalhotách, krátké sukni nebo s odhalenými rameny. V mešitě se pak chovejte uctivě, nejlépe nenápadně, nesedejte si na koberec, nestůjte blízko modlícím se lidem, nefotografujte s bleskem a nejezte. Za vstup do mešity se neplatí.

- jap -

Článek byl zobrazen 35 639 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy