Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Turecko - dovolená s nevšedními zážitky

Turecko uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky: kvalitní služby a hotelové zázemí, finanční dostupnost, chutná a pestrá středomořská strava, množství historických památek, přírodních zajímavostí, sportovního vyžití i novodobých atrakcí pro celou rodinu - to je přece pozvánka pro každého!

Turecko -  dovolená s nevšedními zážitky

Hamam - turecké lázně
Turecko je zemí s bohatou historií, jejíž odkazy naleznete na každém kroku. Určitým způsobem bychom k historickému odkazu mohli přiřadit i očistnou lázeň - hamam. S životem Turků je spojena po mnoho staletí a dá se při ní velice dobře relaxovat. Téměř každé město bez ohledu na svou velikost má alespoň jedno zařízení tohoto druhu. V luxusnějších hotelových komplexech patří hamam už k tradičnímu vybavení, takže po odpočinku toužící turisté už nemusí jezdit do městských lázní, ale stačí využívat hotelové služby. Všechny lázně fungují odděleně pro muže a ženy anebo mají vyhrazeny hodiny zvlášť pro muže a pro ženy.

Po vstupu je potřeba sundat oděv a omotat si kolem beder kus velkého plátna zvaného Pestemal. Návštěvníci lázní jej budou mít na sobě po celou dobu rituálu a na závěr koupele dostanou ještě suchý ručník. Nejdříve se vchází do místnosti, dá se přirovnat k sauně, ve které dochází k vyčištění pórů a zpocení. Pak se přechází do místnosti zvané Harare, kde se každý opláchne a pak bude uložen na zahřáté kameny (göbek tasi). Dále už nastupuje zručná obsluha lázní - začíná se namydlením celého těla a masáží pomocí lufové rukavice, jejímž prostřednictvím je kůže zbavována veškerých odumřelých buněk, jedná se vlastně o jakýsi druh peelingu. Na závěr čeká návštěvníky pěnová slast - nepopsatelný pocit uvolnění a relaxace, kdy celé tělo bude pokryto mýdlovou pěnou, kterou vytvoří masér speciálním postupem z namydleného kusu látky. V některých lázních nabízejí také hloubkovou olejovou masáž, chutný šálek čaje nebo něčeho osvěživého. Za 90 minut je pocit dokonalé relaxace maximální.

Turecko -  dovolená s nevšedními zážitky

Delfinárium
Turecko
nabízí nepřeberné množství přírodních i historických památek, avšak většina turistů hledá v Turecku odpočinek. Kvalitní hotelový servis navíc láká čím dál více ke strávení dovolené rodiny s dětmi, které moc nevyhledávají výlety spojené s poznáváním země, ale rádi by si pobyt zpestřily výletem, který by zaujal celou rodinu.

Ideálním tipem je návštěva delfinária, která nejvíce potěší ty nejmenší, ale i dospělí zde stráví dvě příjemné hodiny. Show začíná předváděním cvičených lachtanů a po asi 15 minutách připlouvají očekávaní delfíni. Jejich přehlídka hýří pestrostí a nepřebernou škálou výskoků, přeskoků a dalších synchronizovaných akrobatických cviků, nad nimiž někdy zůstává rozum stát. Jak to dokážou?

Turecko -  dovolená s nevšedními zážitky

Těm, kterým delfíni učarovali, je po skončení nabídnuta možnost plavání s delfíny. Sice se jedná o nelevný příplatek, plavání stojí dospělého cca 100 Euro a dítě 80 Euro, ale jedná se o nezapomenutelný zážitek. Ve vodě s delfíny strávíte 45 minut, během ní s delfínem plavete, hladíte ho a on vám i zazpívá. Je prý prokázáno, že plavání s delfínem vytváří efekt, který dává radost a klid, zlepšuje imunitní systém, pozornost a sebeovládání. Ať už to je pravda nebo ne, faktem zůstává, že na přátelské doteky delfína nikdy nezapomenete.

V zadní části delfinária je vybudováno potápěčské centrum, nabízející několik variant základní výuky potápění. Takže i milovníci mořské flóry a fauny si zde mohou přijít na své, stačí si jen zvolit danou lekci a svět nových zážitků vám otevře svou náruč.

Turecko -  dovolená s nevšedními zážitky

„Doctor fish“
Zajímavým zážitkem může být pro návštěvníky, kteří trpí lupénkou neboli psoriázou, návštěva tzv. doktora ryby (Doctor fish). Právě z Turecka totiž pochází léčba rybami. Malá kaprovitá rybka Garra rufa se ve své domovině naučila nebýt vybíravá, proto ji chutnají částečky odumřelé lidské kůže a může tak vyčistit i velmi nepříjemné projevy lupénky. Koupání s rybkami Garra rufa si nemocní mohou užít v lázních Kangal.

Do roku 1917 byly prameny přírodní, zčásti porostlé rákosím, později se přišlo na to, že termální voda, obsahující selen, výrazně přispívá k léčbě zranění. Tato skutečnost se dostala do povědomí veřejnosti a vybudovaly se zde jednoduché bazény a okolo roku 1950 byly postaveny první lázeňské budovy. Kangalské prameny, ve světě populární a unikátní, byly využívány jako lázeňské místo pro místní obyvatelstvo. V roce 1996 začaly lázně pracovat na mezinárodní bázi jako terapeutické centrum léčby psoriasis.

Turecko -  dovolená s nevšedními zážitky

Metoda spočívá v ošetření rybičkami, které žijí v termální vodě o teplotě 36-37 °C. Do této doby to jsou jediné známé lázně, které pomáhají léčit kožní choroby pomocí rybiček. Kožní choroby jako akné, ekzém a psoriasis jsou léčeny dvěma druhy rybiček Cyprinion macrostomus a Garra rufa o délce 2-15 cm. Takové léčení v termální lázni může být zpočátku překvapivé, když vás obklopí hnědé, šedivé a béžově zbarvené rybičky a začnou čistit místa na vaší kůži. Po ponoření do vody ryby vyrazí a udeří na šupinky kůže pocházející od lupénky nebo jiné kožní nemoci a začnou je odstraňovat. Vysoká koncentrace selenu ve vodě, prvku s blahodárným účinkem, je udávána jako nejdůležitější faktor při léčbě. Tato léčba nemá žádné vedlejší účinky a během ní pacient nesmí brát žádné léky proti základní chorobě.

Lázně Kangal jsou bohužel umístěny mimo centrum turistické části země a dostupnost je poněkud obtížná. Nejbližší malé město Kangal je vzdáleno 15 km a nejbližší velké město 90 km. Alternativou může být nově otevřené lázeňské centrum v areálu delfinária necelých 20 km od Alanye. Bylo zde vybudováno několik větších van naplněných vodou s rybkami. Do ní ponoříte buď konkrétní část těla, nebo se můžete ponořit do vany celí a pod odborným dohledem necháte rybičky dělat „svou práci“. Každá léčebná kúra trvá přibližně 20-30 minut, cenově vyjde na 30 Euro. Nedá se ale čekat, že by rybky dokázaly lupénku zcela vyléčit - i když u některých pacientů po opakovaných návštěvách nemoc ustoupila. Navíc i kosmetický efekt je viditelný - rybičky se využívají také pro pedikúru či manikúru, kdy citlivěji než jakýkoliv pedikér odstraní jemným okusováním odumřelou kůži na rukou a chodidlech. Rozhodně stojí návštěva lázeňského centra za vyzkoušení.

Zájezdy do Turecka pořádá CK TRAVEL 2002.

- PR článek -

TRAVEL 2002
Moravské nám. 4
602 00  Brno-město
Tel.: 542 210 102
ck@travel2002.cz
www.travel2002.cz

Pobočka Strážnice:
Kovářská 396
696 62  Strážnice
Telefon/fax: 518 334 466
groups@travel2002.cz

Článek byl zobrazen 11 168 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy