Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Turecko - pobyty s vůní čaje a kávy

Turecko je krásná a přátelská země, bohatá na kulturní památky, historicky zajímavá a tradiční. Je však i dostatečně moderní, aby byla pohodlná pro cestovatele. “Neevropská“ kultura dýchá na turisty doslova z každého kouta.

Dějiny trvalého osídlení tureckého území se začaly psát již v dobách pravěku. První doložené trvalé sídliště bylo na území dnešního Turecka založeno již v době neolitu (cca 7 500 př. n. l.) a brzy začala přibývat i další. Nejdříve se zde usadili Chetité, po nich následovali Řekové, Římané, Byzantinci, křižáci, Seldžuci, Mongolové, Turci a mnozí jiní. Všichni zde zanechali své umění a kulturu a jejich odkaz je patrný i dnes. Moderní Turecko má vše. Na jednom místě narazíte na více mobilních telefonů, než jste viděli kdy předtím.

Alanya
Foto: Alanya

Karsilama/VÍTEJTE

Milovníkům koupání a opalování nabízí Turecko teplé moře, které není ani divoké ani prudce se svažující. Své si zde najdou i zastánci vodních sportů a jachtingu nebo obdivovatelé památek, kteří si mohou vybrat různé výlety po památkách. Na duši vás pohladí příjemné národní parky ve vnitrozemí, jejichž návštěva je dobrou alternativou k rozžhaveným plážím. Oblíbené jsou také lety balonem nebo rafting.

Perge - antické město
Foto: Perge - antické město

Světově proslulé je také turecké jídlo - a plným právem. Hojnost polí, farem, sadů a hejna ryb jsou výjimečná a turečtí kuchaři plně využívají těchto darů. V restauracích se podávají jídla turecká, v hotelech kontinentální strava doplněná některými tureckými jídly. Esperantem gurmánů, gurmetů i obyčejných strávníků je švédský stůl, kde si každý vybere to, co mu vyhovuje. Přesně tak je to zařízeno i v tureckých hotelech. Tam na nepříjemné kulinářské překvapení určitě nenarazíte, ba naopak.

Antalya - vodopády Düden
Foto: Antalya - vodopády Düden

Pak jsou tu turecké čaje: horké, voňavé, osvěžující a jsou k dispozici na každém kroku. Turecká káva je slavnější, ale turecký čaj (Cay CHAH-Yee) je národní nápoj, který se vaří z listů pěstovaných na strmých svazích zelených hor, východního Turecka u pobřeží Černého moře. Tradičně se turecký čaj vaří v samovaru. V malé nádobce je uchován velmi silný čaj na vrcholu větší nádobky s vařící vodou. Malé množství silného čaje se nalije do malé sklenice ve tvaru tulipánu a naředí se do požadované síly. Turci obvykle přidávají kostku cukru, nikdy mléko nebo citron. Objednejte si čaj acik (ah-chuk, slabý), nebo Koyu (Koh-YOO, tmavý, silný), jak se vám líbí, nebo jen Cay a dostanete normálně silný.

Side - Tapinak
Foto: Side - Tapinak

Pohled na číšníka (CHAH-yee-juh) nesoucího podnos s čajem a na zákazníky čekající s touhou po kofeinu je jednou z prvních a nejčastějších událostí, na které v Turecku narazíte. Přijeďte i vy okusit chuť čaje a kávy, pocítit příjemně teplé moře, navštívit památky a samozřejmě i nakupovat. Vybrat si můžete z bohaté nabídky zájezdů CK AGL travel.  

CK AGL travel
Jungmannova 6
110 00  Praha 1-Nové Město
Bezplatná linka: 800 222 210

info@agltravel.cz  
www.AGLtravel.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 791 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy