Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bodrum - turecké letovisko a centrum vodních sportů

Na jihozápadě Turecka se na poloostrově omývaném vodami Egejského moře rozkládá přímořské městečko Bodrum. Na místě dnešního města stál v minulosti starověký dórský Halikarnas, který proslul svým Mauzoleem. Mauzoleum nese jméno vládce Kárie - Mausola II. a je jedním ze sedmi divů světa.

Samotné městečko Bodrum není dnes nijak velké, žije si svým poklidným tempem. Typické bílé domky, ozdobené ibišky, jsou zasazeny v bohaté zeleni a začleněny v kopcovité krajině s piniemi, mandarinkovými a olivovými plantážemi. Pro příjemné klimatické podmínky se však tato oblast stala vyhledávanou jak místním obyvatelstvem, tak i zahraničními turisty. Vyrostlo zde přímořské letovisko a známé centrum nejrůznějších vodních sportů. Povětrnostní podmínky jsou velmi příjemné pro windsurfing, a pokud se rádi potápíte, můžete pozorovat krásy moře i z jiného pohledu.

Pláže zde jsou písečné i skalnaté, pozvolna se svažují do moře nebo mají příkrý skalnatý vstup. Pobřeží je lemováno řadou kaváren a barů a noční život zde utichá až se svítáním. Přesto je Bodrum považováno za klidné a uhlazené letovisko, kam ráda vyráží za odpočinkem i turecká smetánka.

Bodrum - turecké letovisko centrum vodních sportů
Foto: Bodrum - Torba Bay

Město se proslavilo jako rodiště řeckého historika Hérodota a slavného učitele rétoriky Dionýsa. Na území dnešního Bodrumu v dávných dobách pobývali Johanité a později i Maltézští rytíři. Dostatečným důkazem toho je majestátní středověká pevnost, hrad sv. Petra tyčící se u vstupu do města. Začal se stavět v roce 1406 a právě v jeho mohutných zdech se nachází mramorové části starého mauzolea. Hrad byl významným opěrným bodem křižáků v Malé Asii a ustál několik útoků otomanských vojsk. Dobýt se jej nikdy nepodařilo, nakonec ho však rytíři stejně museli předat vojskům sultána Sulejmana I. a odplout, protože tato podmínka byla součástí dohody o příměří po vytlačení rytířů sv. Jana z Rhodosu.

Turci poté hrad sami využívali, jen ke kapli doplnili minaret a proměnili ji tím v mešitu. Vše se podařilo dochovat až do současnosti, jen onen minaret zničili Francouzi za 1. světové války. Celý objekt byl zrekonstruován a dnes je přístupný turistům. Hrad je pro turisty zajímavý nejen sám o sobě, za jeho zdmi se navíc nachází Muzeum podmořské archeologie s mnoha zajímavými nálezy.

Bodrum - turecké letovisko centrum vodních sportů
Foto: Bodrum - hrad

Budova Mauzolea byla vybudována v letech 353 až 350 př. n. l., ale bohužel nevydržela do dnešních dnů a po 1700 letech se zřítila. Ještě v roce 1581 na jejím místě leželo mnoho původních kamenů, ale ty byly použity pro výstavbu opevnění. Dnes se zde nachází muzeum a stále probíhají archeologické vykopávky.

Bodrum - turecké letovisko centrum vodních sportů
Foto: Bodrum - Mauuoleum

Historický přístav na konci mysu Arsenal je dnes vyhledávaným útočištěm luxusních jachet. Ty zde kotví během putování svých majitelů v Egejském moři a ve východním Středomoří. Stará loděnice zde vznikla v 18. století a do dnešní doby se zachovala cisterna, osmanská věž, hřbitov, opevnění a velkolepá hrobka z roku 1729.

Ze starověkého Halikarnasu se nepodařilo dochovat téměř nic, ale zajímavé jsou pozůstatky Antického divadla, které pochází ze 4. století. Odkryto bylo v roce 1973 a archeologické práce pokračují dodnes. Dnes se vám zde podaří rozeznat jevištní budovu, órchestr a řadu sedadel. V dobách největší slávy se zde konaly gladiátorské zápasy a dramatická představení. Nedaleko je vidět také torzo Myndské brány, která sloužila jako západní východ ze starověkého Halikarnasu a vedla do města Myndos. Byla součástí městských hradeb, jež dosahovaly délky 7 kilometrů a chránily město ze tří stran. Původně byla brána ozdobena dvěma mohutnými věžemi z andezitových kvádrů.

V půvabné kamenné budově jsou umístěny Bodrumské lázně, které poskytují služby na profesionální úrovni. Pracují zde zkušení maséři, kteří vaše tělo uvolní tak, že se budete cítit jako znovuzrození. Majitelé lázní se mohou pochlubit více jak 500 let starým rodokmenem. Nedaleko Bodrumu se nachází i největší z tureckých aqvaparků, takže pokud milujete vodní radovánky, určitě se tam vypravte. Na své si zde přijdou zejména ti, co vyhledávají roztodivné atrakce a nejrůznější skluzavky a tobogány.

- jap -

Další články z Turecka
Konstantinův sloup
Afrodisias
Efesos – turecký poklad
Iznik
Sultanahmet

Článek byl zobrazen 10 434 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy