Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bursa v barvě islámu

Na svazích anatolského pohoří Uludag se rozkládá Bursa, která je se svými 1,5 miliony obyvatel čtvrtým nejlidnatějším městem v Turecku. Díky množství parků, rozsáhlých platanových alejí, morušových hájů i četných „zelených“ památek říkají Turci městu Yeşil Bursa, tedy „zelená Bursa“.

Název města je odvozen od jména bíthýnského krále Prusie, který na tomto místě založil roku 185 př. n. l. první osadu. Za vlády krále Filipa V. Makedonského byla osada nazývána Cius, Římané pak říkali městu Prusa, Seldžukové později zkomolili tento název na Brusa, z čehož nakonec vzniklo dnešní jméno. Římané v minulosti jako první začali využívat zdejších minerálních pramenů a položili tak základy lázeňství. Dnes se odhaduje, že je ve městě asi 3000 termálních lázní.

Bursa v barvě islámu
Autor: BigBlackBox

Od roku 1326 až do poloviny 15. století byla Bursa hlavním městem Osmanské říše. Poté, co roku 1453 dobyl sultán Mehmet II. byzantský Cařihrad, ztratila Bursa své výsadní postavení.  V roce 1841 se město stalo správním střediskem provincie Anatolye a významným kulturním centrem oblasti. Dnes je to město, které vzkvétá díky potravinovému, textilnímu a automobilovému průmyslu, své továrny zde mají automobilky Fiat a Renault. Kromě rušného obchodního jádra však současná Bursa nabízí unikátní soubor muslimských památek a mnoho dalších atrakcí. Přestože se o ní mluví jako o poslední baště starých tureckých tradic v zemi, není městem, které by bylo v obležení turistů. Většina místních obyvatel si tak zahraničních návštěvníků velmi váží a mnozí z nich ještě nikdy žádného turistu ani neviděli. To se však také odráží na jazykové bariéře, anglicky zde umí tak jeden člověk ze sta.

Historikové označují Bursu za kolébku osmanské říše a kultury. Málokteré město si dokázalo do dnešních dní uchovat takto výrazný orientální ráz. Snad v žádném jiném tureckém městě nenarazíte na tolik mešit a hrobek. Většina z nich je obložena zelenými dlaždicemi, protože zelená je barva islámu.

Nejvýznamnější památkou Bursy je Velká Bayezidova mešita postavená na konci 14. století. Byla zaplacená z peněz, které byly ukořistěny při vítězství nad křižáky u makedonského Nikopolisu. Tehdy sultán před bitvou prohlásil, že pokud zvítězí, nechá na počest tohoto vítězství vystavět dvacet mešit. Svůj slib splnil jen symbolicky – Velká mešita byla poté doplněna dvaceti kupolemi. Bayezidova mešita byla v té době jednou z největších a nejokázalejších muslimských staveb. Uvnitř mešity se nachází modlitebna, jejíž stěny jsou zkrášleny několika kaligrafickými nápisy. Uprostřed svatyně stojí obrovská rituální kašna s třípatrovou fontánou a prohlédnout si můžete i hodiny s šesti ciferníky, které ukazují věřícím, kdy je správná doba pro pět předepsaných modliteb.

Bursa v barvě islámu
Autor: Charles Roffey

Výraznou dominantou města je Zelená hrobka Mehmeda I. z roku 1414 stojící na vyvýšenině mezi cypřišovými háji. Je typickým příkladem seldžuckého architektonického stylu a její stěny jsou obloženy zelenými keramickými dlaždicemi. Oslnivý je rovněž její interiér, nádherné jsou vyřezávané dvoukřídlé dveře, syté barvy a drobné zdobné detaily. Je zde uložen sultánův sarkofág, který pokrývají zelené a tyrkysové obkladové dlaždice a také dlouhá citace z koránu. Jeho monumentální osmiboká hrobka je jakýmsi symbolem města. Sultán je v hrobce uložen společně se svými syny, dcerami i chůvou.

Slavnou památkou města je i Zelená mešita, kterou nechal v roce 1412 vystavět Mehmed I., který bohužel zemřel dříve, než byla dostavěna. I když ji chybí portikus, je považována za jednu z nejzdařilejších mešit, která vznikla před dobytím Konstantinopole. Mešita je velmi elegantní a má složitou reliéfní výzdobu. Nad vchodem na nádvoří se nachází sultánova tribuna, která je opět vyzdobena zeleno-modrými kachličkami, do kterých byly po vypálení přidána zlatá vlákna. Je to první mešita, na které byla tato technika použita. Stěny modlitebny jsou pokryty jednoduchými zelenými šestiúhelníkovými obkladačkami. Krásným keramickým obkladem se dříve pyšnil i exteriér mešity, ale během staletí vzal za své.

Jestliže se zajímáte o tureckou kulturu, navštivte v Burse Muzeum tureckého a islámského umění. Jsou v něm umístěny exponáty od 12. do 20. století, které zahrnují seldžuckou a osmanskou keramiku, zdobený korán i nádherná obřadní roucha. Prohlédnout si můžete také turecké lázně i autentickou místnost, ve které se chlapcům prováděla obřízka.

V centru Bursy najdete bazarovou čtvrť, která je bludištěm ulic a osmanských skladů. Právě tady máte možnost nasát tu pravou tureckou atmosféru. Nachází se zde trh s látkami, květinový trh, zlatý či hedvábný trh. Poslední jmenovaný je umístěn v budově tehdejšího karavanseráje, která je plná miniaturních krámků s hedvábím a dalšími tkaninami. I když nemáte v úmyslu nic kupovat, určitě si počkejte na dražbu kokonů, což je úžasná podívaná. Probíhá zde každý rok koncem června a začátkem července. Soukromí pěstitelé housenek bource morušového z blízkého i dalekého okolí se sem přijíždějí, aby svoje drahocenné zboží nabídli na prodej. Trh je tak zaplaven bílými zámotky, které jsou tvořeny tenkým vláknem, jež může být až 1500 metrů dlouhé. Tato tradice se dodržuje již po dlouhá staletí a patří k typickému koloritu Bursy.

Bursa v barvě islámu
Autor: Christopher Rose

Za nejstarší část Bursy je považována Tophane, které vévodí hodinová věž. V této oblasti se v minulosti nacházela citadela a dnes ji vymezují ruiny původních byzantských hradeb. Na místě přesvěceného kostela jsou uloženy hrobky s ostatky Osmana a Orhana Gazi, které pocházejí z roku 1868. Nejstarší mešitou v Burse je místní Alaeddinova mešita, které vznikla v roce 1335 na podnět Alaeddina Beye. Stavba není architektonicky nijak významná, mešita je jednoduchá, doplněná kupolí a portikem se čtyřmi byzantskými sloupy. Dalším městským svatostánkem je mešita Murada II. z roku 1447 zastřešená mohutnou kupolí. Její interiéry jsou vyzdobeny dlaždičkami z Izniku. Mešita leží uprostřed zahrady s cypřiši a květinovými záhony, její okolí je tak vyhledávaným místem odpočinku a relaxace. V zahradě stojí kromě několika kašen také mauzoleum sultána Murada II. a také dalších jedenáct hrobek patřících členům sultánovy rodiny.

O rozsáhlou sbírku artefaktů spadajících do období od 3. tisíciletí před Kristem až po dobytí Osmany pečuje Archeologické muzeum. K vidění jsou zde slavnostní výstroje, římské sklo, sochy, bronzové předměty, ale i byzantské sakrální předměty a mince. Při prohlídce města doporučujeme navštívit také Dům Hüsnü Zübera, který je považován za nejpůvabnější a nejzachovalejší panský dům v Burse. Rezidence je stará více jak 150 let a původně sloužila jako penzion pro diplomaty a poté jako domov ruského konzula. Dnes je soukromým domem a jeho majitel se snaží provozovat malé Muzeum lidové architektury. Interiér domu je plný anatolských motivů, jsou patrné zvláště na předmětech denní potřeby.

Jak již bylo zmíněno, Bursa je také městem lázní, proto na ně narazíte téměř na každém kroku. Významná je například oblast Çekirge, která se chlubí nejvýznamnějšími minerálními prameny v celém Turecku. Stojí zde starý lázeňský dům z 6. století, ale také řada moderních a luxusních hotelů. Nejstarším a nejvyhlášenějším lázeňským hotelem v Burse je Çelik Paşa založený v roce 1933. Má pět hvězdiček a poskytuje opravdu služby na vysoké úrovni. Ve městě pak můžete navštívit ještě Staré či Nové lázně, které jsou zaměřeny na léčbu revmatismu a kožních problémů.

- jap -

Další články z Turecka
Zlatý roh
Kostel Chora
Palác Dolmabahce
Palác Topkapi

Článek byl zobrazen 8 650 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy