Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Izmir – evropsky turecké město

V nejzazším bodě İzmirského zálivu se na pobřeží Egejského moře rozkládá přístavní město İzmir, které je díky blízkosti Řecka výrazně ovlivňováno evropskou kulturou. Mísí se zde mnoho kultur, což dává městu sice kosmopolitní, ale přeci jen více západní ráz, než je v zemi obvyklé.

İzmir je se svými 2,7 miliony obyvatel hned po Istanbulu a Ankaře třetím největším městem Turecka. Je také jedním z nejstarších středomořských měst, pyšní se proto nejen pestrou současností, ale také bohatou historií. Město bylo založeno ve 3. tisíciletí před naším letopočtem, okolo roku 1500 př. n. l. se poté dostalo pod vliv chetitské říše. V 1. tisíciletí př. n. l. se do města začali stěhovat Řekové, kteří mu dali název Smyrna. Význam města stále rostl, İzmir se stal důležitým přístavem a měl tak vedoucí pozici v obchodě. Navíc byl také prvním křesťanským městem, ale v roce 1415 byl dobyt Osmany, což vedlo k tomu, že bylo křesťanství nahrazeno islámem. Přesto zde i nadále žila početná řecká menšina.

Izmir – evropsky turecké město
Foto: Izmir - věž s hodinami

Roku 1919 İzmir obsadila řecká armáda, která se snažila město přičlenit ke své zemi. V létě roku 1922 bylo řecké tažení donuceno ustoupit a ještě téhož roku zaplnila ulice města turecká armáda. Během bojů za nezávislost mnoho Řeků opustilo město a prchlo do své domoviny. Tito lidé se z velké části usadili v Aténách, kde založili městskou čtvrť zvanou Nea Smyrni – tedy Nová Smyrna a tu původní ponechali Turecku.

Přestože jde o jedno z nejstarších obydlených míst v Turecku, nepodařilo se v İzmiru dochovat téměř žádné významné antické památky. Většina z nich byla srovnána se zemí při velkém zemětřesení. Co sem tedy láká zahraniční turisty? Možná právě ta atmosféra, kterou se İzmir liší od ostatních tureckých měst. İzmir je poklidným přímořským městem s poloprázdnými ulicemi, venkovními restauracemi, vonícími čajovnami a zapadlými obchůdky s řemeslnými pracemi místních obyvatel. İzmir tak nabízí svým návštěvníkům příjemný odpočinek od davové turistiky, jako je tomu v oblastech západního Turecka.

Město dnes protínají široké městské třídy a zelené pěší zóny. Pokud chcete prozkoumat historické jádro İzmiru, vydejte se do čtvrti Konak a ke zrekonstruovaným dokům İskele. Dominantou a symbolem Izmiru je Hodinová věž Saat Kulesi z roku 1901 postavená v pozdně osmanském stylu. Věž daroval městu sultán Abdulahmed. Původně v Turecku stávalo těchto věží celkem 58. Měly sloužit k tomu,  aby bylo v zemi rozšiřováno evropské měření času. İzmirská věž je však postavena v působivém zdobném stylu, proto ji lze považovat za nejkrásnější z nich.

Zajímavou ukázkou osmanské architektury je původní nákupní komplex Kızlarağası Han z 18. století, který byl posléze přeměněn na kavárnu. V horním patře jsou umístěny umělecké dílny a ateliéry, které slouží k restaurování nábytku, a zároveň se zde prodávají rukodělné předměty a měděné zboží.

Ve zdejším Archeologickém muzeu si můžete prohlédnout sbírku artefaktů nalezených na pahorku Bayraklı. Umístěno je zde krásné byzantské sklo, ale hlavním lákadlem je klenotnice Hazine, v níž jsou ukryty zlaté šperky pocházející z 6. až 3. století před Kristem. Přitažlivá je také expozice římských a byzantských zlatých a stříbrných mincí. Dalším zajímavým místem je Národopisné muzeum situované v bývalé francouzské nemocnici z roku 1831. Jsou zde vystaveny ukázky místních uměleckých řemesel. Zasvětí vás do tajů výroby prošívaných přikrývek, plstěných výrobků až po zbraně a tisk dřevěných štočků.  Obdivovat zde můžete třeba svatební šaty, sklo, prohlédnout si pec na vypalování modrých korálků nebo repliku první izmirské lékárny.

Izmir – evropsky turecké město

Za návštěvu stojí jistě také kostel sv. Polykarpa – patrona İzmiru a křesťanského mučedníka. Kostel z roku 1520 je nejstarším římskokatolickým svatostánkem ve městě a zároveň sídlem katolického arcibiskupa. V Izmiru se nachází také rozvaliny centrálního tržiště tehdejšího města Smyrna. Tržiště nazývané Agora nechal ve 2. století po Kristu upravit císař Marcus Aurelius. Do dnešní doby se podařilo dochovat několik korintských sloupů, množství oblouků a část baziliky.

Na hoře Pagos se rozkládá starověká izmirská pevnost Sametový hrad. Byl vystavěn na helénistických základech a v dobách největší slávy jej zdobilo 40 věží. V průběhu staletí byly k hradu přistavovány další a další části, svou stopu zde tak zanechali Římané, Janované a Osmani. Z hradu se návštěvníkům naskýtá nádherný panoramatický výhled na celé město. Poslední zastávkou je stará židovská čtvrť Dario Moreno, která je pojmenovaná po zpěvákovi působícím v 60. letech 20. století.  

İzmir je krásné město, které nepotřebuje oplývat architektonickými památkami, je přitažlivé svou atmosférou, milými lidmi a také více jak 300 slunečnými dny v roce. Navíc zde poznáte zcela odlišnou kulturu, která se nám zdá být tak blízká, i když je nám na hony vzdálená.

- jap -

Další články z Turecka
Lýkijské hrobky
Modrá mešita
Hipodrom – At Meydanı
Nová mešita
Hierapolis

Článek byl zobrazen 11 653 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy