Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Afrodisias - krása turecké antiky

Afrodisias patří k nejkrásnějším antickým lokalitám v Turecku. Historie osídlení tohoto místa sahá až do roku 5800 před Kristem, kdy se zde nacházela svatyně zasvěcená Velké matce, bohyni plodnosti a úrody. Později, ve 2. století před Kristem byla lokalita zasvěcena bohyni lásky Afrodité a tak získala své jméno, které nese dodnes.

Afrodisias se tehdy rozkládalo na hranicích území Kárie a Frýgie, v nadmořské výšce 550 metrů. Po dlouhá staletí bylo město jen posvátným okrskem, ale když v roce 74 před Kristem porazili Římané pontského krále Mithridata VI. Eupatóra, bylo Afrodisias za svou oddanost odměněno. Město tak jen vzkvétalo a stalo se střediskem kultury a umění. V helénistické době zde fungovala významná sochařská škola, ceněná i v dalekém Římě. Afrodisias se záhy stalo hlavním městem Kárského království a významným centrem filozofie a lékařství. Kárové pocházeli z Kréty a původně obývali i ostrovy v Egejském moři, odkud však byli vytlačeni.

Afrodisias - krása turecké antiky
Autor: Emanuele Ferrari

Architektonickým skvostem a srdcem města byl chrám bohyně Afrodité postavený v 1. století př. n. l. Stavba byla obklopena řadou jónských sloupů, které stály ve dvou řadách kolem jeho stěn. V byzantském období byl však chrám přestavěn na křesťanskou baziliku, což dokazuje dodnes stojící apsida na východní straně. Během proměny byly zdi a sloupořadí rozebrány, materiál byl použitý na rozšíření budovy. Znovu vztyčeno bylo čtrnáct chrámových sloupů.

V interiéru chrámu se nacházela cella, která byla využívána jako klenotnice. V jejím středu byla umístěna kultovní socha kárijské Afrodity vysoká téměř 2,5 metru. Afrodita je vyobrazena v krásném oděvu s reliéfní výzdobou, mytologickými výjevy, symboly života a smrti. V minulosti byla Afrodité z tohoto místa odstraněna a nalezena až v roce 1962. Nyní je umístěna ve zdejším museu.

Afrodisias bylo město proslulé jedinečnými mramorovými skulpturami. Mramor se tehdy těžil daleko odtud a musel se složitě dovážet. Tato díla vytvořená slavnou sochařskou školou Afrodisia se vyvážela až do severní Afriky a Říma. Jednou z dochovaných staveb je Tetrapylon, což je architektonický útvar tvořený čtyřmi branami pocházející z 2. století. Na východním svahu akropole se nachází dobře zachované divadlo, jehož hlediště dokázalo pojmout až 10 000 diváků. Vznik divadla se datuje do roku 27 před Kristem. V roce 200 bylo přestavěno tak, aby vyhovovalo i gladiátorským zápasům. Před divadlem se rozkládalo náměstí s velkou fontánou a nedaleko stály velké lázně.

Hadriánovy lázně byly postaveny ve 2. století, za vlády císaře Hadriána. Tvořilo je 5 velkých místností, kolonádové nádvořím a velké cvičiště. V dnešní době si v muzeu můžete prohlédnout pozůstatky mozaik s figurálními a geometrickými motivy. Hadriánovy lázně byly typickým komplexem lázní z doby římského císařství.

Nepřehlédnutelnou stavbou v Afrodisias je zdejší stadion, který patří k nejzachovalejším antickým stavbám svého druhu v Turecku. Stadion je největším v Malé Asii, je 262 metrů dlouhý a 59 metrů široký a jeho kamenná sedadla mohla pojmout až 50 000 diváků. Na stadionu se konaly atletické hry, běžecké závody, zápasy, představení tragédií i komedií a také sochařské soutěže.

- jap -

Předchozí článek z Turecka - Efesos – turecký poklad

Článek byl zobrazen 7 872 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy