Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Amasra – Turecko bez turistů

Černomořské pobřeží na severu Turecka nepatří mezi turisticky nejvyhledávanější oblast této nádherné a rozlehlé země. Může za to počasí, jde totiž o nejdeštivější oblast Turecka, kde vám sluncem zalité pláže nemůže během dovolené nikdo zaručit. Přesto jsou na něm místa, u nichž stojí za to zmiňované riziko podstoupit – jedním z nich je například městečko Amasra.

Kam turisté nejezdí

Pobřeží severního Turecka je omýváno vodami Černého moře. Přestože toto moře nabízí stejně kvalitní koupání a udržované písečné pláže, jako moře Středozemní či Egejské, příliš turistů sem trávit dovolenou nepřijíždí. Mnohem častěji se vydávají na jih, do letovisek na populární Turecké či Egejské riviéře. Pobřeží Černého moře patří k nejvlhčím oblastem v zemi a déšť se této krajině nevyhýbá ani během hlavní letní sezóny, tedy v červenci a srpnu, přestože zde panují vysoké teploty.

Amasra, Turecko

Klid, pohoda a krásné pláže

Pokud jste přeci jen rozhodnutí strávit na pobřeží Černého moře svou dovolenou, doporučujeme městečko Amasra. Toto přímořské letovisko, v němž trvale žije okolo 7 tisíc lidí, se rozkládá v zálivu na dvou poloostrovech - Büyük ada (Velký ostrov) a Tavsan adası (Zaječí ostrov). Leží v provincii Bartin a v současnosti patří mezi turisticky oblíbené destinace. Návštěvníci Amasru vyhledávají zejména pro krásné a čisté pláže, nádhernou okolní přírodu a množství historických památek. Okouzlující strmé pobřeží a báječné podmínky ke koupání z ní dělají klenot tureckého pobřeží Černého moře. Výhodou tohoto letoviska je klid, který v něm v porovnání s věhlasnými letovisky jako Antalya, Alanya či Bodrum panuje. Tyto části Turecka jsou proto také hojně vyhledávány i samotnými Turky. Za nevýhodu pak může být považován fakt, že leží poměrně daleko od letiště.

Podívejte se na další zajímavé informace o Turecku na Světadílech
IstanbulSide

Za památkami i kulturou

Amasra vznikla údajně ve 3. století před Kristem a byla pojmenována po neteři posledního perského vládce Dariuse III., která se jmenovala Amastris. Amasra byla tehdy součástí království Pontus. V roce 66 před Kristem dobyli toto území Římané a město si podmanili. Amasra za jejich nadvlády vzkvétala jakožto obchodní i dopravní centrum. Vedly tudy důležité trasy z Krymu a také Trabzonu ve Středomoří. Ve 13. století se v Amasře usadili janovští obchodníci, kteří zde měli velký vliv a tak začalo být město řízeno státem.

Mezi nejvyhledávanější památky Amasry dnes patří byzantské opevnění či hrad vystavěný na úzkém poloostrově Tavsan adası. Základy hradu byly postaveny v římském období, ale zdi vybudovali Byzantinci. Přední hradby a brány jsou dílem Janovanů a pochází ze 14. a 15. století. Další zajímavou památkou je místní mešita, která byla v 9. století původně vystavěna jakožto byzantský kostel. Poté, co si v roce 1460 turecký vládce Fatih Sultan Mehmet podmanil Amasru, byl byzantský kostel přeměněn na mešitu. Od roku 1930 se v mešitě nepořádají modlitby a je uzavřena pro veřejnost.

Amasra, Turecko

V letech 41 až 54 našeho letopočtu byl nedaleko Amasry vybudován památník s názvem Ptačí skála. Ve jménu římského císaře Tiberia Claudia Germanica jej nechal postavit guvernér Gaius Julius Aquila. Pomník tvoří socha lidské postavy bez hlavy, římská orlice pak symbolizuje svrchovanost. Čitelné jsou také dva nápisy vytesané do skal. V Amasře stojí za to navštívit ještě také Regionální muzeum, které bylo vyhlášeno jako nejlepší malé muzeum Turecka. Ve zdejším malebném přístavu stojí za to si najít nějakou přímořskou restauraci a v klidu si pochutnat na plodech moře. Vydatný oběd je třeba spláchnout místní pálenkou Raki a na tržišti můžete zase ochutnat světoznámý měkounký turecký med, který bývá zpracováván na mnoho způsobů, a nechybí ani kombinace se šafránem.

Aktivní i plážová dovolená

Výhodou této oblasti je díky častému dešti všudypřítomná a bohatá vegetace, ve velkém se zde pěstuje čaj i tabák. Krajina také nabízí doslova ideální podmínky pro pěší turistiku a cyklistiku. Amasra je tak vhodná pro aktivní i typicky odpočinkovou plážovou dovolenou. Díky tomu, že se zde turistický ruch nerozvinul tolik, jako v jiných částech Turecka, podařilo se v oblasti dochovat také staré kulturní zvyky a tradice. Východně od města Amasra se nachází typické rybářské vesničky zachovávající si svůj kolorit. Také zde zůstalo zachováno velké množství historických památek, které je možné si prohlédnout v městečcích a vesničkách roztroušených po pobřeží i skrytých ve vnitrozemí.

Amasra, Turecko

Naplánujte výlety do okolí

Z Amasry se můžete vydat například do města Bartin, které je od ní vzdáleno asi 20 km a cca 14 km od pobřeží. Je zajímavé tím, že jej z převážné části tvoří domky postavené ze dřeva. Oblíbenou atrakcí jsou i lodní výlety pořádané na stejnojmenné řece. Skvělé koupání i odpočinek na liduprázdné pláži pak nabízí i nedaleká vesnička Çakraz. Dalším městem vhodným pro návštěvu je 100 km vzdálené Safranbolu (česky „hodně šafránu“), 40 tisícové město, které je příkladem tradiční architektury osmanského stylu. Takto ucelený příklad tohoto architektonického stylu již není možné nikde jinde najít. Ve městě je k vidění unikátní soubor starých osmanských domů, díky nimž bylo město v roce 1994 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Z dalších významných památek je možné jmenovat Velkou Mešitu (Ulu Camii) a kostel Hagios Stephanos.

- jap -

Článek byl zobrazen 8 618 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy