Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Efesos – turecký poklad

Pokud toužíte po tom si prohlédnout jedno z největších a nejzachovalejších antických měst v celé oblasti Středomoří, navštivte ruiny v Efesu. Trosky tohoto města patří z historického hlediska k jedněm z nejvýznamnějších památek na světě a jsou zároveň také nejnavštěvovanějším místem Turecka.

Místo bylo známé již ve 2. tisíciletí před naším letopočtem, první zmínky o něm se totiž nalezly v chetitských textech. Asi v 10. století př. n. l. začalo být území osidlováno jónskými Řeky. Ruiny, které jsou zde dnes k vidění, jsou pozůstatky města, které ve 4. století před Kristem založil Lysimachos, nástupce Alexandra Velikého. Legenda vypráví, že podle věštby mělo být město založeno na místě, kde bude nalezena ryba a divoký kanec. Na jednom místě vojáci pak skutečně nalezli muže opékajícího si na ohni rybu a vedle něj spatřili v houští kance. O založení nového města Efesu tak bylo rozhodnuto.

Efesos – turecký poklad
Autor: Rui Ornelas

V dávných dobách byl Efesos řeckým velkoměstem nacházejícím se na území Malé Asie. V období pozdní antiky se stal významným poutním místem, sídlem biskupství a správním střediskem diecéze Asiana. Netrvalo dlouho a stalo se z něj bohaté a honosné město, které se proslavilo zejména jako středisko kultu fryžské bohyně Kybele (Artemis), Velké matky. K městu tehdy přiléhal ještě chrámový okrsek Artemidina chrámu, jenž patřil k sedmi divům světa a byl rovněž největším chrámem na světě. Artemidin chrám se tak stal základem Efesu a zároveň jeho nejdůležitější součástí.

Efesos byl po dlouhou dobu jedním z nejdůležitějších měst říše, v něm bylo vystavěno mnoho nových budov, jež financovali místní bohatí občané. Městu dodávala na významu také knihovna a divadlo, které bylo tehdy největší na světě a které dokázalo pojmout až 50 tisíc diváků. Divadlo bylo vytesáno do úbočí hory Pion někdy v helénistickém období. O jeho pozdější architektonickou úpravu se zasloužili Římané. Dnes je jednou z nejzajímavějších památek Efesu.

Vystavěny zde byly také lázně, které byly vybaveny zřejmě prvními krytými toaletami s kanalizačním odpadem. Za vlády Římanů fungovalo město také jako důležitý přístav na pobřeží Egejského moře. Z té doby se podařila dochovat také většina budov. Jakmile došlo k zanesení přístavu, začalo město pomalu upadat.

Efesos – turecký poklad
Autor: Gisleno

Efesos sehrál hlavní roli v šíření křesťanství, v letech 431 a 449 se zde odehrály dva velké církevní koncily, které svolal císař Theodosius II. Také se traduje, že v blízkosti Efesu strávila své poslední dny života samotná Panna Maria. V těchto těžkých dnech o ni pečoval sv. Jan Křtitel, který sem přišel z ostrova Patmos. Maria pobývala v malém skromném kamenném domku, který se dnes nalézá asi 8 km od centra Efesu. Z domku se stala svatyně, kterou uctívají křesťané i muslimové. Poutníci obou těchto vyznání ji pravidelně každý rok 15. srpna navštěvují.

Snad nejnádhernější památkou Efesu je Celsova knihovna vybudovaná v letech 114 – 117 po Kristu. Pro svého otce senátora Celsa Polemaeanuse ji tehdy nechal postavit konzul Gaius Julius Aquila. Poškozena byla při nájezdu Gótů a poté také zemětřesením, které postihlo oblast v roce 1000. Dochované sochy umístěné v průčelí budovy představují Sofii (moudrost), Arete (ctnost), Ennoiu (intelekt) a Episteme (vědění). Ruiny stavby patří k nejzachovalejším antickým stavbám.

Efesos – turecký poklad
Autor: Gisleno

Neméně zajímavou památkou je Hadriánův chrám, který byl vystavěn na počest Hadriánovy návštěvy města v roce 123 po Kristu. V jeho průčelí si dnes můžete prohlédnout mramorové reliéfy, které znázorňují bájná božstva. V domech, které jsou umístěny naproti chrámu, byly nalezeny nádherné nástěnné malby. Jsou důkazem o tom, že v domech pobývali zámožní lidé.

Na začátku ulice Curetes se tyčí pozůstatky Herkulovy brány. Ta dostala svůj název podle dvou reliéfů, na nichž je zachycen právě Herkules zahalený do lví kůže. Brána vznikla ve 4. století po Kristu a původně se pyšnila dvěma poschodími. Zdobil ji navíc ještě rozměrný ústřední oblouk s okřídlenými bohyněmi Vítězství. Dříve byla ulice lemována sochami významných obyvatel města. Nenechejte si ujít prohlídku Kolonádové ulice, která je lemována jónskými a korintskými sloupy. Je spojnicí mezi Variovými a Domitianovými lázněmi.

- jap -

Další články z Turecka
Iznik
Sultanahmet
Süleymanova mešita
Yedikule
İzmir – evropsky turecké město

Článek byl zobrazen 12 275 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy