Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

First minute - nákup vaší dovolené včas má smysl!

Již několikátý rok pozorujeme změnu nákupního chování klientů při výběru letní dovolené. Lidé si lépe uvědomují nutnost plánovat svůj čas a dovolenou. Toto však není jediný důvod, proč je efektivní zakoupit zájezd s předstihem. V následujícím článku rozebereme důležité faktory pro nákup dovolené.

Před ekonomickou krizí lidé často vybírali svou dovolenou na poslední chvíli z last minute nabídky cestovních kanceláří. V té době to mělo opravdu smysl a klient tak mohl na last minute ušetřit nemalé finanční částky. Toto lze přisuzovat faktu, že cestovní kanceláře plánovaly nákup kapacit s optimismem a vzhledem k silnému konkurenčnímu tlaku jim před odjezdem zůstávaly volné lůžka, letenky nebo jízdenky. Právě tento fakt nutil cestovní kanceláře vyhlašovat dramatické snížení cen, tzv. last minute.

Turecko - Side
Foto: Turecko - Side

V tomto roce si cestovní kanceláře více než kdy jindy a mnohem intenzivněji uvědomují nutnost plánování nákupu kapacit velmi pečlivě. Vzhledem k vývoji na spotřebitelském trhu a odstoupení letecké společností ČSA z trhu charterových (turistických) letů snížila většina cestovních kanceláří počty letenek i lůžek v hotelích a tím celkovou nabídku na trhu. Klienti proto výrazně více reagují na nabídky first minute, které poskytují srovnatelné ceny jako nabídky last minutových zájezdů, avšak s jistotou vybraného termínu a zvolené ubytovací kapacity. Lze potom předpokládat, že letošní nabídky last minute budou ve výrazně menším rozsahu, s výrazně nižším množství kapacit a nebudou nabízeny takové slevy, jako v minulých letech.

Last minute už nejsou tak atraktivní jako zájezdy zakoupené na first minute

Klienti jsou také v plánování svého času odpovědnější a chtějí na sklonku roku vědět, jak si naplánovat letní dovolenou. Toto po nich požadují i jejich zaměstnavatelé, což je logické.

Volnost kapacit

Pokud si klienti nerezervují svůj vybraný hotel včas a čekají na last minute, tak se může stát, že se nedočkají. Dobré hotely jsou vyprodány na začátku léta a na last minute se doprodávají poslední volné kapacit. “Zde už neplatí, že klient vždy najde vhodnou dovolenou a nezřídka kdy musí volit i úplně jinou pobytovou zemi,“ upozorňuje Michal Ondra z cestovní kanceláře BON TON.

Například termíny na začátku léta, termíny se stáními svátky bývají beznadějně vyprodány a jen velmi těžko se hledá nějaká alternativa. Z tohoto důvodu je vhodné zakoupit zájezd s předstihem na tzv. first minute.

Řecko - Zakynthos
Foto: Řecko - Zakynthos

Peníze

V poslední době si cestovní kanceláře také uvědomily, že je pro ně vhodnější, když klienti zakoupí zájezd na first minute a z tohoto důvodu poskytují klientům opravdu velmi atraktivní slevy, pokud si zájezd rezervují s předstihem. “Většinou se klienti dostávají u našich first minute na lepší cenu než později u last minute,“ sděluje Petr Kraus, výkonný ředitel cestovní kanceláře BON TON.

Je to dáno také tím, že na last minute již není tolik volných kapacit, právě díky pečlivějšímu plánování nákupů letenek, jízdenek a lůžek. Cestovní kanceláře tedy nejsou nuceny tak dramaticky snižovat ceny a vyprodají své kapacity i za běžné ceny. A to je důvod, proč v tomto roce a ještě více to bude patrné v dalších letech, nebude nákup na last minute tak výhodný a klienti budou upřednostňovat koupi na first minute, které bude v konečném důsledku levnější.

Atraktivní země

Zeptali jsme se Michala Ondry z cestovní kanceláře BON TON, jaké jsou nyní oblíbené destinace. “Dle prodejnosti zájezdů jsme schopni říci, které země budou v roce 2013 nejžádanější. Již dnes vidíme velký zájem například o Turecko. Minulý rok byla tato destinace hitem a tento trend se opět ukazuje.“

Vzhledem k pokračující situaci v Egyptě cestující nahrazují tuto zemi právě Tureckem. Ke všemu je Turecko velmi atraktivní destinace, jelikož zde jsou hotely pro všechny kategorie návštěvníků. Do Turecka se lze dostat i za cenu kolem 12 tis. Kč u tří hvězdičkových hotelů (jako například Hotel Eftalia Aytur), ale jsou zde i hotely pro velmi náročnou klientelu (oblíbený je například Hotel Vikingen Quality Resort & Spa). Turecko je také velmi vhodnou destinací pro rodiny s dětmi, jelikož zde nalezneme hotely, které disponují tobogány, vodními atrakcemi, kids clubem, mini zoo, bohatým animačním programem (můžeme doporučit Hotel Eftalia Village).

Turecko - Alanya
Foto: Turecko - Alanya

Doba letu je velmi příznivá - cca 3 hodiny, což se dá zvládnout i s dětmi. “Osobně jsem byl v Turecku několikrát a líbí se mi, že jsou zde skvělé služby a lidé jsou velmi příjemní a ochotní. Ale není to taková ta přehnaná péče, která vás až obtěžuje. V Turecku jsem strávil nejlepší dovolené,“ říká pan Gregor.

I přesto, že Řecko čelilo v minulých letech silnému mediálnímu tlaku, který způsobil menší zájem klientů o first minute do této destinace, lze konstatovat, že atraktivita Řecka stále roste. “Není se čemu divit, vždyť Řecko je kolébkou evropské kultury. Na každém rohu vás čeká nějaká zajímavost a cestovatelé si to moc dobře uvědomují,“ říká zástupce cestovní kanceláře BON TON. Například právě v cestovní kanceláři BON TON si nechali zpracovat studii, kdy zjišťovali podmínky pro turisty v Řecku. Výsledky byly zajímavé. Většina respondentů, kteří v roce 2012 navštívili Řecko, a zároveň to nebyla jejich první návštěva tohoto státu, uvedli, že služby pro klienty se zlepšily, zlevnily a Řekové k nim byli přívětivější. “Řekové si totiž velmi dobře uvědomují, jak velkou část jejich hrubého domácího produktu tvoří příjem z cestovního ruchu,“ konstatuje Petr Kraus z cestovní kanceláře BON TON. “To nemáte jen hotely a obchody, ale i výrobce suvenýrů, producenty medu, poskytovatele služeb a další. Cestovní ruch na sebe nabaluje velké množství pracovních míst,“ pokračuje.

Velký boom zažívají především řecké ostrovy Lesbos, Zakynthos, Thassos, Korfu a poloostrov Chalkidiki. Některé hotely dokonce hlásí, že už mají červenec a srpen zcela vyprodaný. I když turisti již některou z řeckých oblastí navštívili, tak se tam vracejí, právě díky skvělým cenám, nádherným plážím (Řecko má 375 modrých vlajek pro krásné pláže, zdroj: BlueFlag), vstřícnosti místních obyvatel a velkému množství památek. “Vždyť ani samotní Řekové nemají možnost vidět všechny krásy své vlastní země, natož turista, který se sem dostane jednou za rok,“ usmívá se Michal Ondra z cestovní kanceláře BON TON. Ke všemu je dovolená v Řecku atraktivní i díky cenám za zájezdy. “Přece jen Řekové jsou ještě opatrní při stanovování svých cen, ale dle současného vývoje se domnívám, že již příští rok půjdou s cenou za služby nahoru. Klienti tedy mají jednu z posledních možností využít nízkých cen za dovolenou v Řecku.“

A stejně jako v Turecku i v Řecku si přijdou na své všechny skupiny turistů, jelikož zde najdeme hotely pro méně náročné klienty, kteří spíše svou dovolenou tráví mimo hotel a ten používají jen pro přespání. Také ubytovací kapacity jsou příjemné na bydlení a přesto za dobrou cenu (např. na ostrově Lesbos je hezká Vila Chrisoula, na ostrově Zakynthos se můžete ubytovat ve Studiích AKIS a velmi zajímavé pro cestovatele je ubytování na Korfu - Studia Gela). Stejně tak najdete v Řecku hotely pro náročnější klienty (třeba na Olympské riviéře Hotel Orea Eleni Palace nebo na Krétě Aparthotel Irena Village).

Řecko - Chalkidiki - Toroni - studia a apartmány Blue Sea
Foto: Řecko - Chalkidiki - Toroni - studia a apartmány Blue Sea

V nabídce cestovních kanceláří zůstává stálicí samozřejmě Chorvatsko, o tom není třeba se ani zmiňovat a oblibě se těší také Bulharsko.

Doporučení na závěr

Dle současného nákupního chování spotřebitelů v oblasti zájezdů musíme konstatovat, že nyní je nevhodnější čas na koupi dovolené za výhodné ceny. Doporučujeme tedy klientům vybrat si svou dovolenou v nejbližší době, aby využili pomalu končících akcí cestovních kanceláří.

logo BonTonCK BON TON  
Masarykovo nám. 17  
753 01  Hranice   
Tel.: 581 605 080

bontonck@bontonck.cz 
www.bontonck.cz 

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 3 735 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy