Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Istanbul - lázně Cağaloğlu

Pokud si budete chtít při návštěvě Istanbulu na chvíli odpočinout od prohlídky památek, vydejte se do lázní Cağaloğlu Hamami, ponořte se do termální vody a svěřte své tělo do rukou odborníků. V těchto nádherných veřejných tureckých lázních zapomenete na starosti běžného života. Kochat se přitom samozřejmě můžete unikátní architekturou z osmanských dob.

Při návštěvě Istanbulu by byl doslova hřích nezastavit se v místních lázních. Vyzkoušet pravé turecké lázně je nedílnou součástí poznávání tohoto tureckého velkoměsta. Jedněmi z nejznámějších a také nejoblíbenějších jsou lázně Cağaloğlu Hamami. Nachází se na Serailovém mysu nedaleko Modré mešity. Jsou ideálním místem, kde si můžete dopřát nejen pravou tureckou masáž a parní lázeň, ale zároveň si prohlédnout zdobné lázeňské budovy a vychutnat si sladký turecký čaj. Tyto lázně se dokonce objevily v americkém bestselleru "1000 míst, která musíte navštívit, než zemřete".

lázně Cağaloğlu

Rozvoj tureckých lázní

Největšího rozkvětu se turecké lázně všeobecně dočkaly v období dobývání Alexandrie. Jednalo se o jakési přístavby, které byly budovány na okrajích mešit. Pravé turecké lázně se skládají ze tří místností - horké místnosti (sicaklik), prostřední místnost (tepidarium) a studené místnosti (sogukluk). Turecká lázeň hammam má fungovat pro kompletní očistu těla – věřící v ní neomývají pouze tělo jako takové, ale dochází rovněž k očistě duchovní. V současnosti fungují turecké lázně jako místo setkávání, jako prevence proti nemocem i místo pro dokonalou relaxaci.

lázně Cağaloğlu

Lázně Cağaloğlu byly postaveny v roce 1741 a jsou tak nejnovějšími lázněmi a posledními veřejnými lázněmi, které vznikly za Osmanské říše. Lidé sem tak přicházejí již po tři století, aby své tělo dostali jak do fyzické, tak i psychické rovnováhy. Na lázeňských budovách je patrná kombinace funkčního a strukturalistického stylu, který byl převzat z Říma či Byzance. Turci však stěnám staveb dodali ještě krásné mozaikovité zdobení. Jakmile vstoupíte do lázní Cağaloğlu Hamami, ocitnete se v krásně zdobené a prostorné hale, která vypadá pořád stejně, jako v dobách sultánů. Lázně mají oddělené části – mužskou a ženskou a stejně tak je oddělen i personál. V minulosti se v ženské části tajně vybíraly nevěsty. Matka ženicha šla vždy potají obhlédnout synovu vyvolenou, aby se přesvědčila, že je nejen krásná, ale také zdravá. Dnes už sem ženy chodí jen za odpočinkem.

lázně Cağaloğlu

Jak to chodí v tureckých lázních

Po vstupu do lázní se musíte převléct do lázeňského úboru, tedy muži se zahalí do ručníku a ženy dostanou oděv podobný plavkám, akorát z bavlněné látky. Všichni si pak obují dřevěné sandále, které chrání chodidla na horkém a kluzkém mramoru. Z této přijímací haly vedou dveře přímo do lázní, kde je poměrně šero. Nejdříve projdete studenou místností „soguklukem“ a dostanete se do tepidaria, kde chvíli zůstanete. Někdo totiž může prudké změny teplot špatně snášet. V tepidariu se připravíte na vstup do horkého „sicakliku“, který se samotným srdcem hamamu.

lázně Cağaloğlu

V horké místnosti na vás čeká „tellak“, což je masér, který vás provede celou procedurou. Horká místnost je celá z mramoru a teplota v ní se pohybuje okolo 50 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu dosahuje 90%. Jde doslova o parní lázeň. Masáž začíná tím, že se položíte na teplý mramor a dostatečně se uvolníte. Masér nejprve z těla odstraní starou kůži, namydlí vás a namasíruje všechny svaly na těle, od hlavy až k patě. Jakmile s masáží skončí, omyje vám tělo a nechá vás nerušeně dále relaxovat. Po masáži se přemístíte zpět do tepidaria, kde se důkladně osušíte do jedněch ručníků a do dalších se zabalíte. Z tepidaria byste neměli nikam spěchat a dopřát tělu dostatek času na to, aby si navyklo na nižší teplotu. Zabalení do ručníků si pak můžete přímo v lázních dopřát typický slazený turecký čaj. Ten se podává také nahoře v šatně, kde jsou k dispozici měkké pohovky, na nichž si můžete třeba i zdřímnout. Kdo má chuť, může si dopřát i pár doušků z vodní dýmky.

lázně Cağaloğlu

Zapomeňte na všechny starosti

Lázně Cağaloğlu jsou v současnosti oblíbené zejména u turistů. Pokud se tedy chystáte do Istanbulu, rozhodně si jejich návštěvu nenechejte ujít. Vaše tělo bude propracovanou technikou zbaveno veškerých toxinů a alespoň na chvíli zcela zapomenete na vnější svět. Po prohřátí těla a dokonalé masáži se budete cítit volní jako ptáci. V minulosti sem přicházeli čerpat novou energii i tak významní lidé, jako král Edward VIII., císař Vilém II., hudební skladatel Ferenc Liszt, nebo herci Richard Harrison či Omar Sharif. Unikátní istanbulské lázně Cağaloğlu Hamami totiž přináší odpočinek tělu i mysli a zároveň jedinečný zážitek z orientální atmosféry.

- jap -, foto: cagalogluhamami.com.tr

Článek byl zobrazen 17 310 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy