Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kašna Ahmeda III. nejkrásnější kašna v Istanbulu

Před vchodem do paláce Topkapi, který patří mezi nejnavštěvovanější památky Istanbulu, stojí nádherná rokoková kašna Ahmeda III. Je jednou ze zajímavostí, které bychom při prohlídce tohoto istanbulského paláce neměli vynechat. Okouzlí nás nejen svou monumentalitou, ale také zdobností.

Palác Topkapi byl vystavěn na Serailovém, neboli palácovém mysu, což je zalesněný kopcovitý výběžek. Nachází se v místě, kde se střetává Zlatý roh s Bosporem a Marmarským mořem. Jeho poloha je tak přirozeně strategická. V období byzantské nadvlády se na Serailovém mysu nacházely hlavně kláštery a veřejné budovy, v současnosti je zde dominantní stavbou komplex sultánského paláce Topkapi.

kašna Ahmeda III. v Istanbulu

Stavbu paláce započal v roce 1472 sultán Mehmed II. a pojmenoval jej Topkapi, protože byl vybudován v blízkosti tzv. Dělové brány (Topkapi). Ta byla součástí byzantského opevnění, které vedlo podél mořského pobřeží. Palác Topkapi nemá podobu jedné budovy, ale tvoří jej řada pavilonů vystavěných kolem čtyř rozlehlých nádvoří. Dá se tak přirovnat k jakési kamenné verzi stanových táborů, které si stavěli kočovní Osmané. Palác se však v průběhu následujících staletí dále rozšiřoval a dokončen byl až v polovině století devatenáctého. Celková rozloha paláce Topkapi je 700 tisíc metrů čtverečních, což je téměř dvojnásobek rozlohy Vatikánu, nebo také polovina rozlohy Monaka. V dobách největšího rozkvětu žilo v Topkapi okolo 5 tisíc lidí.

kašna Ahmeda III. v Istanbulu

Palác Topkapi si dnes můžete prohlídnout sami bez průvodce. Projdete si soustavu čtyř nádvoří a dle libosti můžete dělat odbočky do četných budov, které nádvoří lemují. Do některých se můžete podívat v rámci základního vstupného, jiné je možné navštívit pouze po zaplacení speciálního vstupného – jde zejména o prohlídku harému a klenotnice. Harém je však také jediným místem v paláci, kde je nutné využít služeb průvodce. Prohlídka rozsáhlého areálu paláce Topkapi zabere některým návštěvníkům jen hodinu, jiní zde stráví klidně celý den.

kašna Ahmeda III. v Istanbulu

Ať už se vydáte jen prostor, které jsou přístupné po zaplacení základního vstupného, nebo si budete chtít připlatit a prohlédnout si ještě ty nejzajímavější prostory, rozhodně se během prohlídky paláce nezapomeňte zastavit před jeho vchodem, kde stojí kašna Ahmeda III. (Sultan Ahmet III. Çeşmesi). Jde o jednu vůbec z nejkrásnějších a také největších kašen v celém Istanbulu. Byla vystavěna v roce 1728 osmanským sultánem Ahmedem III. (1673 – 1736) v jedinečném stylu osmanského rokoka. Sultán Ahmed III. panoval v letech 1703 – 1730 a zejména druhá půlka jeho panování (1718 -1730) bývá v dějinách nazývána jako období tulipánů. Šlo o období relativního klidu, kdy se začaly rozvíjet diplomatické i obchodní vztahy se západní Evropou. V Turecku se v té době začaly ve velké pěstovat tulipány, které byly určeny pro export do Nizozemí. Proto se pro toto období ujal název „období tulipánů“.

kašna Ahmeda III. v Istanbulu

Kašna Ahmeda III. není běžnou kašnou, ze které by stříkala voda. Kašna je tzv. sebilem, jde tedy o veřejnou budovu (pavilón) se studnou, která měla spíše ozdobný charakter. Je tvořena pěti nevelkými kupolemi, doplněna výklenky ve tvaru mihrábů a zdobí ji překrásné květinové reliéfy. Součástí takovýchto kašen býval někdy dokonce i pult, u něhož se podávalo občerstvení – nejčastěji to byly ovocné šťávy, případně ochucená voda. A právě kašna Ahmeda III. má tyto pulty umístěny na všech čtyřech nárožích. Na každé stěně je umyvadlo, nad nímž se nachází kohoutek zvaný çeşme. Nad každým kohoutkem je k vidění nádherný zlatavý kaligrafický nápis umístěný na modrozeleném pozadí. Tento nápis uctívá jak kašnu, tak především i jejího zakladatele Ahmeda III.

kašna Ahmeda III. v Istanbulu

- jap -

Článek byl zobrazen 12 729 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy