Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Krátké zastavení v národním parku Olympos

Dovolená v Turecku nemusí vždy nevyhnutelně představovat pouhé povalování se na pláži či neúprosné smlouvání s prodavači orientálních koberců. Na své si v této zemi přijdou i milovníci hor a přírody a krátký únik z přeplněných turistických středisek ocení dozajisté i nejeden z nás.

Jen několik kilometrů západně západně od Antalye se na téměř 70 tisících hektarech rozprostírá národní park Olympos. Krásné písčité pláže a nad nimi se tyčící zasněžené vrcholky pohoří Taurus lákají návštěvníky z blízkého i dalekého okolí. Nejvyšší hora Olympos (v turečtině nazývaná Tahtali Dag), po které byla celá oblast pojmenována, dosahuje úctyhodné výšky 2366 m n.m.. Její zdolání patří mezi hlavní aktivity všech příznivců vysokohorské turistiky. Fyzicky méně odolní jedinci pak mohou navštívit celou řadu historických nalezišť, rozkládajících se na jejím úpatí. Za všechny jmenujme alespoň původní řeckou akropoli Phaselis. Zbytky starého divadla, lázní, agory či akvaduktu, který zásoboval město pitnou vodou z hor, jsou němými svědky dřívějšího významu a slávy tohoto obchodního  přístavu. Většina dochovaných památek však pochází z pozdější římské éry.

Krajina byla vyhlášena národním parkem na jaře v roce 1972, kdy státní orgány začaly svoji pozornost zaměřovat na ochranu přírodního bohatství. Díky tomu zdejší vegetace čítá na tisíc druhů rostlin, počínaje věčně zelenými piniemi až po vzácné libanonské cedry. Budete-li mít trochu štěstí, můžete na svých toulkách přírodou a horskými údolími narazit i na medvědy, lišky, divoké kozy a vlky. Na okolní pláže pak připlouvají klást vajíčka chráněné mořské želvy karety obecné.

Největším turistickým lákadlem zdejší oblasti jsou však malé plamínky, vycházející ze země. Tento tajemný úkaz popsal již Homér ve své Ilyadě, přisoudil jej však dechu podzemní nestvůry Chiméry. Ve skutečnosti se jedná o unikající plyn na bázi metanu, který se samovolně vzněcuje. Pokud byste se plamen pokusili uhasit, věřte tomu, že se do 10 minut znovu objeví. Máte-li možnost, vydejte se sem až po soumraku, neboť tma celkový dojem z místa mnohonásobně umocní.

Turecko - Krátké zastavení v národním parku Olympos

Jako základnu do parku si návštěvníci volí klidné pobřežní městečko Cireli. Nedaleký Olympos je o něco rušnější, a proto je vyhledávaný především studenty a mladými nezávislými cestovateli. Velké popularitě se těší ubytování v tzv. stromových domkách. Z hlediska vybavení jsou tu sice určitá omezení, pobyt v korunách stromů si však zachovává svůj neopakovatelný prázdninový půvab.

Článek byl zobrazen 11 810 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy