Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nesmrtelná krása Kappadokie

Ačkoliv je Turecko nejčastěji vyhledávané pro své písečné pláže a orientální bazary, skutečné přírodní skvosty se skrývají v jeho vnitrozemí. Půvabná oblast, jejíž obdobu byste v jiné zemi jen stěží hledali, je živoucím důkazem toho, že v oblasti fantazie příroda nezná hranic.

Pokud byste se rozhodli prozkoumat krásy Kappadokie podrobně, zabralo by vám to několik týdnů. Toulky podzemními městy a údolími plných rozmanitých útvarů, vytvořených v sopečné tufě, patří beze sporu k těm největším zážitkům z celého Turecka.

Turecko - Nesmrtelná krása Kappadokie

Prohlídku Kappadokie určitě začněte v Ūçisaru, což je nejvyšší bod celé oblasti a je odtud nádherný výhled po okolí. Pak se vydejte po některé z cestiček, jež vedou zdejšími údolími. Pohádkové komíny, kuželovité útvary a jeskyně, z nichž některé jsou dodnes obydleny vás budou provázet doslova na každém kroku. Na mnoha místech uvidíte celé vesničky, vykutané ve skále. Většina z nich však působí již poněkud opuštěným dojmem. Ale nenechte se mýlit. Ačkoliv převážná část obyvatel svá jeskynní obydlí již dávno opustila, zdejší krajina je natolik úrodná, že se zde stále pěstuje vinná réva, olivy, melouny a ani zeleninová políčka nejsou žádnou výjimkou.

Turecko - Nesmrtelná krása Kappadokie

Častým cílem návštěvníků jsou open air muzea. V Kappadokii jsou hned dvě - jedno v Zelve a druhé v Göreme. Jsou to malebná údolíčka, ve kterých uvidíte zajímavé chrámy, vytesané do skalních stěn. Některé z nich dodnes zdobí původní nástěnné malby.

Neméně zajímavá jsou i podzemní města v Derinkuyu, Kaymakli či Özkonak. Dohromady tvoří několik desítek rozlehlých chodeb a místností s důmyslným systémem odvětrávacích šachet. Jejich původ můžeme najít již v 15. stol. př.n.l., kdy zdejší oblast ovládali Chetité. Ta dnešní však pocházejí „až“ z dob velkého pronásledování křesťanů v 6. a 7. století. Podle odhadů žilo ve zdejších podzemních městech několik tisíc lidí, ale v případě nebezpečí mohla posloužit jako úkryt až pro dvacet tisíc obyvatel. Proto není divu, že města byla budována v několika patrech, přičemž ta spodní byla vyhrazena skladištím pro potraviny a zbraně. Vedle toho tu ovšem byly vybudovány i stáje, kostely a pochopitelně obytné místnosti.

Chcete-li poznat Kappadokii i z ptačí perspektivy, pak určitě nevynechte let balónem, který patří mezi oblíbené turistické atrakce. Za nevšední zážitek zaplatíte přibližně 4000 Kč, ale neuvěřitelné pohledy na zdejší krajinu jsou k nezaplacení.

Jako výchozí bod pro výlety po Kappadokii a návštěvu podzemních měst je ideální Göreme, malé městečko s dobrým turistickým zázemím. Z Istanbulu se sem dostanete autobusem. Cesta trvá okolo 11 hodin.

Článek byl zobrazen 12 382 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy