Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palác Topkapi v Istanbulu

Palác Topkapi byl po více než 400 let oficiální rezidencí osmanských sultánů a zároveň centrem vlády nad celou říší. Dnes je společně s mešitami a bazary vyhledávanou turistickou atrakcí na okraji turecké metropole Istanbulu, nesoucí odkaz dávné historie.

Palácový komplex byl vystavěn na kopcovitém zalesněném výběžku zvaném Serailový mys, u něhož se střetává Marmarské moře, Bospor a Zlatý roh. V 15. století jej nechal postavit sultán Mehmed II. - dobyvatel byzantské Konstantinopole, jako své hlavní sídlo. Tento nový palác dostal jméno podle nedaleké Dělové brány Topkapi, který byla součástí byzantského opevnění vedoucího podél moře. Místo jedné budovy však nechal vystavět řadu pavilonů obklopujících čtyři rozlehlá nádvoří. První bylo přístupné veřejnosti, druhé úředním hostům, třetí jen významným přátelům a čtvrté pouze sultánovi a jeho rodině. Osmanští sultáni se jen zřídka ukazovali veřejnosti. 

Palác Topkapi

Palác tehdy i se svými zahradami zabíral celé území mysu. Původně sloužil jako sídlo panovníka a vlády, později zde byla vybudována i škola, v níž se vychovávali sluhové a cvičili vojáci. Na vrcholu své existence jako panského sídla, zde žilo více jak 4000 lidí. Na počátku 16. století se vláda přestěhovala do Vysoké porty. Komplex byl v průběhu staletí rozšiřován a dočkal se mnoha úprav, například po zemětřesení v roce 1509 nebo po požáru roku 1665. Topkapi začal na významu ztrácet na konci 17. století, kdy se sultánové začali přemisťovat do svých nových paláců evropského stylu na břehu Bosporu. Poslední sultán Abdülmecid I. zde žil do roku 1853. Od roku 1924 je Topkapi zpřístupněn veřejnosti jako muzeum.

Topkapi je jakýmsi městem ve městě, palác je totiž od ostatních částí města oddělen vysokou pevninskou zdí. Rozloha celého paláce je 700 000 metrů čtverečních, což je téměř dvojnásobek rozlohy Vatikánu.  Na první pohled vás zaujme svou velkolepostí a zdobností, zároveň vám dá  šanci vcítit se do kůže sultánových poddaných. Abyste si tento rozlehlý komplex budov lépe prohlédli, potřebovali byste v něm strávit celý den. Prohlídka je velmi náročná, nacházejí se zde totiž muzea se šperky, klenotnice, knihovna, mešita, mincovna, sultánův harém a mnoho pavilonů sloužících různým činnostem sultánova života. Zdejší úchvatné umělecké kolekce, přepychové síně a zelená nádvoří patří ke zlatým hřebům návštěvy Istanbulu.

První nádvoří je spojnicí s vnějším světem, v minulosti zde sídlili janičáři a sultánovy elitní sbory. Kdysi zde byla mincovna, dnes tady stojí Archeologické muzeum a Fajánsový pavilon. Muzeum je plné antických soch, třpytivých sarkofágů, turecké keramiky a dalších pokladů ze všech koutů bývalé osmanské říše. Jeho sbírka začala vznikat v polovině 19. století, dnes se zde nachází jak antická kolekce, tak i poklady předantického období. Právě zde je uložena jedna z nejvýznamnějších sbírek starožitností na světě. Hned u hradeb se rozkládá nádvoří Cafer Ağa, kde potkáte klenotníky, malíře a další umělce vychvalující svá díla.

Druhé nádvoří je největším v paláci Topkapi, po jeho pravé straně se nachází bývalé palácové kuchyně. V těch jsou uloženy sbírky keramiky, skla a stříbrného náčiní. Naproti nim je Kubbealti – něco jako úřad vlády, kde probíhaly diskuze vládních úředníků, které mohl sultán poslouchat za stěnou a pozorovat malou dírkou.

Z druhého nádvoří se vstupuje do Harému, který má neuvěřitelných 300 místností. Je jakýmsi bludištěm nádherných síní, v nichž bydlely sultánovy manželky a konkubíny. Kromě sultánovy matky, nejvlivnější ženy paláce a dcer, byly všechny ženy v harému otrokyněmi. Byly sem přiváženy někdy již v 10 letech věku ze všech koutů osmanské říše a dalších území. Sultán směl mít „jen“ čtyři manželky, ale konkubín mohl mít nepočítaně. Tyto otrokyně musely být bezvěrci, protože islám zakazoval zotročování muslimů, křesťanů i židů. Dívky nejenže sloužily sultánovi, ale byly také dlouho školeny v islámu, turečtině a dvorských způsobech. Poté musely projít zkouškou, kterou většinou prováděla sultánova matka, teprve po jejím úspěšném absolvování mohly být uvedeny k samotnému sultánovi. Kromě sultána mohli z mužů do harému jen černošští otroci, kteří však museli být vykastrováni.

Na třetí nádvoří se dostanete Branou bílých eunuchů, někdy se jí říká také Brána Blaženosti. Na nádvoří najdete audienční síň a sultánskou klenotnici vystavující vzácné předměty, které zde byly nashromážděny během 470 let trvajícího panování sultánů. Po vzniku Turecké republiky v roce 1923 byla celá sbírka znárodněna a její velká část je zde dnes vystavěna. Kromě darů jsou v ní k vidění také předměty uloupené během vojenských tažení. Snad největší množství artefaktů pochází z období vlády Selima I. Krutého, kdy Osmanská říše procházela velkým územním rozmachem. Jsou zde uloženy sultánovy oděvy a uniformy, galerie portrétů, hodiny, miniatury a rukopisy, zbraně a brnění a také keramika, sklo a stříbrné náčiní.

Palác Topkapi
Autor: Curious Expeditions

Ze všech expozic paláce vás jistě nejvíce oslní klenotnice.  Kromě obrovských drahokamů, polodrahokamů a zlatých trůnů jsou tady vystaveny hlavně pánské šperky. Zlatým hřebem expozice klenotů je dýka z roku 1741, která je symbolem celého Topkapi. Jako dar pro perského šáha ji nechat zhotovit sám sultán u svých předních klenotníků. Za vidění stojí také místnost s posvátnými islámskými relikviemi, z nichž nejcennější je roucho či plášť Proroka Mohameda. Je uchováno v síni, kde mají lidé vstup zakázán. Na plášť se mohou podívat pouze přes otevřené dveře z předsíně. Jde o jednu z nejposvátnějších islámských relikvií, díky které se místo stalo poutním místem muslimů.

Na čtvrtém nádvoří je celá řada dalších zajímavých místností a altánků. Hezkou stavbou jsou kupříkladu Lázně paní Hürrem z roku 1556, které navrhnul architekt Sinan. Dále se zde nachází spíše jen terasovité zahrady s kavárnami, které jsou ideální pro relaxaci po náročné prohlídce celého areálu. Palác Topkapi obklopuje také rozlehlý a stinný park Gülhane, kam se dostanete ulicí pod Aya Sophií. Na konci parku je velká čajovna s hezkým výhledem na Bospor.

- jap -

Článek byl zobrazen 14 127 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy