Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ruiny hrdé Pergy

Turecko se v antice dělilo na několik regionů. Na jižním pobřeží, přibližně naproti Kypru, ležela oblast zvaná Pamfylie („Země kmenů“), jeden z nejnavštěvovanějších regionů soudobého Turecka. Pamfylie se mohla pochlubit čtyřmi významnými městy: Perga, Aspendos, Side a Sillyon.

O tom, jak bývá sláva pomíjející a jak i to největší dílo lidských rukou může téměř zmizet, vypovídá fakt, že ze všech zmíněných měst dnes zbyly jen více nebo méně zachovalé ruiny a několik pracně zrekonstruovaných staveb.

Ruiny hrdé Pergy
Autor: Migol

Perga, nebo chcete-li Perge, se nachází 15 kilometrů východně od rušného letoviska Antalya. Mimochodem, jak asi bude Antalya vypadat za, řekněme, 2 000 let? Na rozdíl od mnoha jiných starověkých měst neleží Perga u moře, ale asi 20 kilometrů ve vnitrozemí. To proto, aby byla chráněna před nájezdy pirátů. Spojení s mořem díky řece Kestros však existovalo, ačkoliv dnes už po něm fakticky není stopy. Založení Pergy se datuje zhruba do roku 1000 př. n. l., i když je možné, že už dříve tady bývalo chetitské osídlení. Město se od té doby rozvíjelo, prošla tudy vojska Alexandra Velikého při tažení proti Peršanům (bez boje – obyvatelé Pergy je sami nechali vstoupit a uvítali je) a úspěšně přežilo i další události těch dob. Od roku 188 př. n. l. přešlo pod nadvládu Říma, což městu nijak neuškodilo. Naopak, nastala další etapa rozvoje, z níž se nám dodnes dochovala řada památek. Po páru říše tady lidé zůstali až do seldžuckých časů, ale poté bylo město opuštěno, zřejmě v důsledku zanesení spojení s mořem pískem. Začalo se pomalu rozpadat v prach a přikrývat oponou času i zeminy. Až v moderních dobách jej lidé znovu objevili. Dnes je zajímavou turistickou atrakcí, avšak stále ještě byla odkryta jen část, vykopávky neustále pokračují a možná přinesou další překvapení.

Ruiny hrdé Pergy
Autor: Migol

Perga je i v současné podobě dosti rozlehlá. Jestliže se zajímáte o archeologii, strávíte zde mnoho času, v opačném případě počítejte s obrovskou plochou plnou zdánlivě stejných sloupů, opracovaných balvanů, zbytků zdí a budov. Dají se rozeznat pozůstatky nymfea, dvou kostelů, stadionu pro 25 tisíc lidí, zápasnické školy atd., kousek od města stával chrám bohyně Artemis. Samozřejmě nechyběl amfiteátr pro 15 tisíc diváků. Pod horkým tureckým sluncem se na zelené trávě mezi tím vším poklidně pasou kozy a krávy. Kromě procházky přímo po bývalém městě se na celý areál dá snadno podívat i z výšky, z vrcholku nedalekého kopce. Teprve odtud si uvědomíte krásu a velikost Pergy a můžete si představit, jak asi vypadala v době největšího rozkvětu.

Průvodci vám možná budou tvrdit, že zde bylo vynalezeno pivo. To však není pravda, pivo bylo známo už o hodně dříve ve starém Egyptě. Ale Perga se může pochlubit něčím jiným – je jedním z prvních maloasijských měst, kde bylo zavedeno křesťanství, a to po misijní cestě apoštola Pavla a jeho průvodce Barnabáše.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 5 908 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy