Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Termessos - ruiny starověkého města

Nedaleko známého tureckého letoviska Antalya, v horách pohoří Taurus, leží ve výšce 1050 m n.m. ruiny starověkého města Termessos. V turistických průvodcích se o něm dočtete mnoho superlativů – bývá označováno jako „orlí hnízdo“, „turecké Macchu Pichu“ apod. S oblibou se o něm také uvádí, že je to „jediné město, které Alexandr Veliký nebyl schopen dobýt“. Bylo tomu skutečně tak?

Nejprve se podívejme trochu na historii města. Bylo pravděpodobně založeno lidmi z Anatolie, ale kdy přesně se tak stalo, nevíme. Odhaduje se, že k tomu došlo někdy v 8. stol. př. n.l. Zakladatelé nazvali horu, pod kterou město leží, Solymos (dnes Güllük Dag, 1 650 m n.m.), a sobě pak říkali Solymové. Známí jsou ale také jako Pisidové. O jeho počátcích však nevíme téměř nic, do dějin vstoupilo právě až díky konfliktu s Alexandrem Makedonským roku 333 př. n. l. V následujících stoletích se těšilo velkému rozkvětu, dokonce mělo prý tehdy nevídaných 150 tisíc obyvatel. Postupně bylo helenizováno a přejalo řeckou kulturu, docela se mu dařilo i v časech  Říma, kdy si udrželo značnou míru autonomie, a nakonec zde sídli i křesťanský biskup. V 5. až 7. století n.l. bylo ovšem opuštěno, zřejmě v důsledku poškození zemětřesením.

Termessos - ruiny starověkého města
Autor: Birasuegi

Západním světem bylo znovuobjeveno až roku 1842, kdy jej našel britský přírodovědec Edward Forbes. Dnes jde o jednu z nejzachovalejších a velmi působivých antických památek. Nechybí typický amfiteátr, nekropole, zásobárny vody, mohutné hradby s baštami a další charakteristické atributy. Zajímavé je i okolí, které je dnes národním parkem. Roste tu celá řada chráněných rostlin, žije tu rys, divoké kozy a mnoho motýlů.

A jak to tedy bylo s tím Alexandrem? Skutečně tudy v daném období táhl se svým vojskem. Cestou dobýval jedno město za druhým a postupoval dále na východ, kde se měl později úspěšně utkat ve slavné bitvě s jiným známým vojevůdcem, perským Dariem.

Termessos - ruiny starověkého města

Když Alexandrova armáda dorazila k městu, její velitel zjistil, že další postup by byl velmi nebezpečný. Úzká přístupová cesta se dala snadno ohlídat a bránit i malým počtem obránců. Alexandr proto nařídil vybudovat tábor, předpokládaje, že většina obránců města se poté raději na noc stáhne za jeho hradby. Přesně tak se i stalo. Pro jistotu ještě vyslal skupinu lučištníků, bojovníků s oštěpy a lehké pěchoty, aby zatlačili do města i zbytek hlídek. Alexandr poté tábořil těsně vedle města, což jeho obránce nepochybně dosti znervóznilo. Nakonec se ale rozhodl, že na Termessos vůbec nezaútočí. Neměl pro něj ani pro jeho hlavní protivníky, tedy Peršany, žádný strategický význam. Solymové měli pověst houževnatých a obávaných bojovníků, o jejich chrabrosti se zmiňoval dokonce i Homér. Žili ovšem sami pro sebe, vítězství nad nimi by Alexandrovi nic nepřineslo a zbytečně by riskoval životy svých mužů. Stejně tak nemohl izolovaný Termessos jeho postup nijak ohrozit. Proto dal Alexandr ráno rozkaz, aby armáda pokračovala dál.

K žádnému boji a heroické obraně města tedy nikdy nedošlo, takže tvrzení, že se město mocnému vojevůdci nepodařilo dobýt, je poněkud přehnané. Alexandr zkrátka moudře usoudil, že mu to nestojí za to.

Tato skutečnost samozřejmě nic nemění na tom, že Termessos je velmi zajímavou antickou památkou a pozoruhodným místem. Navíc zde dosud nikdy nebyly prováděny souvislé vykopávky, takže je možné, že ne všechna tajemství města už byla odhalena.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 6 598 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy