Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Konstantinův sloup v Istanbulu (Cemberlitas)

Uprostřed Istanbulu se tyčí Konstantinův sloup – turecky Çemberlitaş, který je považován za nejstarší památku města. Byl postaven roku 330 u příležitosti povýšení města Byzance na hlavní město Římské říše. Je tak jedinou dochovanou památkou připomínající římské období.

Sloup je vysoký 35 metrů a byl vytesán z porfyru dovezeného z egyptské Heliopole. Umístěn byl poté na Konstantinovo fórum, které bylo založeno roku 328. Během častých zemětřesení sloup popraskal, proto musel být roku 416 zpevněn kovovými obručemi – právě odtud se odvozuje jeho turecký název Çemberlitaş, což znamená sloup s obručemi. Dnes stojí na bronzových podstavcích, které otřesy tlumí.

Konstantinův sloup
Autor: Ming-yen Hsu

Původně sloup dosahoval výšky 50 metrů a jeho vrchol korunovala pozlacená socha císaře Konstantina Velikého ztvárněného jako boha Apollona. V roce 1106 jej však zasáhl blesk, sochu zničil a ta již nebyla znovu nahrazena. Díky ožehnutému vrcholku se sloupu někdy říká také „spálený sloup“. Zbylá část sloupu nevyniká ničím zvláštním, ale odolala bouřím i požárům a podařilo se ji zachovat takřka neporušenou.

Roku 1701 nechal sloup obnovit sultán Mustafa III., který do podstavce ukryl různé svaté relikvie. Údajně zde byly uloženy zbytky chleba, kterými Kristus nakrmil zástup hladovějících, posvátná soška Pallas Athény z Tróje či nádobka na olej, kterou Máří Magdaléna používala k pomazání.  Dokonce by zde měla být ukryta i Noemova sekera, s níž Noe postavil slavnou archu. Všechny relikvie měly tomuto místu získat přízeň bohů.

V blízkosti Konstantinova sloupu se nachází stejnojmenné lázně Çemberlitaş. Tento komplex vytvořil na přání Nur Banu – manželky sultána Selima II. v roce 1584 slavný a oblíbený architekt Sinan. Lázně mají i dnes oddělené prostory pro muže a ženy, původní část pro něžné pohlaví se však nepodařilo dochovat. Pokud tedy toužíte navštívit pravé turecké lázně, Çemberlitaş jsou ideálním místem.

- jap -

Další článek z Turecka - Afrodisias

Článek byl zobrazen 16 492 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy