Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v Turecku

V místech, kde si Evropa podává ruku s Asií, se rozprostírá Turecko – země nezapomenutelných zážitků. Jelikož se zde střetávají dva odlišné kontinenty, je Turecko plné kulturních, historických i přírodních rozmanitostí. Je ideálním místem pro strávení pohodové dovolené s nádechem exotiky, proto sem každoročně zavítá přes 20 milionů turistů.

Turecko je v dnešní době bezesporu jednou z nejnavštěvovanějších zemí Asie, rozkládá se z části v Malé Asii a z části také v jihovýchodní Evropě. Je proto považováno za bránu Orientu a pro Evropany je zemí, kde se poprvé dostanou do kontaktu s naprosto odlišným, neevropským světem. Turecko je velmi rozlehlé, zaujímá rozlohu 779 452 km² a hraničí celkem s osmi státy. Ve východním Turecku se do nebe tyčí biblický Ararat dosahující úctyhodné nadmořské výšky 5165 metrů. V horách pramení velké řeky, jako je Eufrat, Tigris a Aras.

Dovolená v Turecku
Foto: ostrov Gemiler, poblíž Fethiye

Turecko je jedinou zemí, která se může pochlubit hned dvěma ze sedmi starověkých Divů světa – v Efesu stával Artemidin chrám a v Halikarnassu zase mauzoleum perského vládce Mausóla. Navíc je zemí slavné Tróje i Alexandra Velikého. Dává na odiv pozůstatky byzantské i chetitské říše, štíhlé minarety, velkolepé mešity i tajuplná skalní města. Ukrývá dokonce větší množství antických památek než samotné Řecko, což je jednoznačný důkaz propojení tureckých dějin s dějinami Evropy.

Největším a nejkrásnějším městem Turecka, v němž je dobře vidět evropský a asijský kontrast, je Istanbul. Vždyť právě Istanbul leží v blízkosti průlivu Bospor, který v šířce pouhých 750 metrů odděluje Evropu od Asie. Toto velkoměsto je křižovatkou civilizací, mísí se v něm vliv muslimů a křesťanů a rozhodně má co nabídnout. Na atraktivitě mu dodává poloha na sedmi pahorcích a také množství významných památek. Mezi nimi vyniká Modrá mešita, mešita sultána Suleymana a Hagia Sofia, která je označovaná chrámem boží moudrosti.

Dovolená v Turecku
Foto: noční Istanbul

Turecko je zemí, jejíž pobřeží je omýváno hned třemi moři – Středozemním, Černým a Egejským. Není se tak čemu divit, že k nejoblíbenějším cílům turistů patří právě turecké pobřeží. Většina těch, kteří přijíždějí za koupáním, opalováním a vodními sporty, míří na Tureckou nebo Egejskou riviéru. Zdejší přímořská turistická letoviska jsou tvořena nádhernými moderními hotely, které poskytují vynikající služby a leží v blízkosti skvělých pláží.

Turecká riviéra slibuje odpočinek na těch nejkrásnějších plážích s velmi jemným pískem. Je úsekem pobřeží rozkládajícím se mezi městy Antalya a Alanya, který byl ještě donedávna doslova zapomenutým krajem. V současnosti jde o oblast plnou luxusních hotelů s bazény, restaurací, barů a diskoték. Kromě skvělých možností relaxace na plážích, nabízí také krásnou nedotčenou přírodu a stálé slunečné počasí. Do těchto míst každý rok směřují tisíce návštěvníků. Nejvyhledávanější destinací je právě Antalya, která navíc nabízí poznání turecké historie a spoustu zajímavých památek. Nedaleké pohoří Taurus láká k výletům za vodopády Kursunlu a do dalších atraktivních míst. Turecká riviéra ovšem ukrývá ještě spoustu dalších lákavých destinací, jako je například hornatý Kemer obklopený překrásnou přírodou, luxusní Belek, starověké Side nebo Alanya omývaná průzračnými vodami Středozemního moře.

Dovolená v Turecku
Foto: Bodrum

Zcela odlišná je Egejská riviéra rozprostírající se v blízkosti řeckých Dodekanéských ostrovů. Její členité pobřeží omývané Egejským mořem je lemováno mnoha zátokami s pěknými plážemi. Okolní bujná vegetace a mohutné pohoří vytváří riviéře nádhernou kulisu. Najdete zde ty nejkrásnější pláže celého Turecka a dokonce i jednu z nejkrásnějších pláží světa. Tou se stala pláž v letovisku Ölüdeniz, které turisté objevili až teprve nedávno. Mnozí, kdo toto letovisko navštívili, jej považují za pravý ráj. Nabízí totiž azurové moře, prosluněné bílé pláže, bohatou vegetaci i nedaleké hory. Zdejší prázdninové vilky bývají naplněné po celou sezónu. Ölüdeniz a mnohá další místa jsou vhodná pro rekreanty očekávající vyšší standard služeb.

Dovolená v Turecku
Foto: Marmaris

K dalším vyhledávaným letoviskům patří Marmaris, Bodrum, Fehtiye nebo Kuşadasi, které získalo přezdívku „turecké Las Vegas“. Za návštěvu stojí také pláž Iztuzu nacházející se v blízkosti městečka Dalyan. Nejenže je velmi krásná, ale také je jedním z mála míst na světě, kde se vyskytují vzácné karety obrovské. Z důvodu kladení vajec je pláž od roku 1990 chráněná a pod dohledem ochranářů přírody. Téměř všechna turecká pobřežní letoviska dnes již poskytují kvalitní zázemí a uspokojí veškeré potřeby svých návštěvníků. Hotely nabízí nejen vkusné ubytování a chutné stravování, ale mnohdy bývají vybaveny i wellness centry, posilovnami a bazény. Myšleno bývá také na děti hostů, pro něž jsou zde připraveny animační programy, speciální dětské bazény i dětské koutky, kde si děti mohou nerušeně hrát nebo dovádět na houpačkách. V blízkosti některých letovisek byly vystavěny dokonce akvaparky, které spoustou atrakcí potěší nejen děti, ale i dospělé.

Těm, kteří si potrpí na opravdový luxus, doporučujeme letovisko Belek, jehož pobřeží omývá Středozemní moře. Snad žádný hotel zde nemá méně jak čtyři hvězdičky, což se samozřejmě odráží i na ceně ubytování. Odměnou je však poklidné letovisko, bez davů turistů, které poskytuje jistou intimitu. Belek nevyhledává jen turecká smetánka, ale také golfisté. Ti si přijíždějí vyzkoušet své golfové umění na úchvatná golfová hřiště, která vznikala pod dohledem světových architektů. Hráči jsou obklopeni piniovými lesy, písečnými dunami a při hře se mohou kochat výhledem na nekonečné moře. No řekněte, kdo by odolal?

Dovolená v Turecku
Foto: Velký bazar v Istanbulu

Turecko však nejsou jen pláže, moře a vodní sporty, nabízí se zde skvělé možnosti poznávání historie i přírodních unikátů. Za návštěvu stojí starověký Efes, Thermess, jezera na planině Yaylasi nebo skalní kaňon Saklikent. Žádná návštěva Turecka se neobejde bez návštěvy travertinových teras v Pamukkale, které svým vzhledem připomínají sníh nebo led. Terasy se nachází nad stejnojmenným městem a jsou jedním z nejpůsobivějších přírodních útvarů v Turecku, také proto byly zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Termální pramen o teplotě asi 35 °C zde vytváří množství bílých jezírek svažujících se dolů v terasách. Další jedinečnou lokalitou je sopečné území Kapadokie, kde se nachází také Národní park Göreme. V této měsíční krajině je k vidění unikátní komplex skalních útvarů připomínajících homole cukru, které vznikaly působením deště a větru. Jde o podivuhodný svět, jehož prohlídka ve vás zanechá hluboké dojmy. Také Národní park Göreme byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. 

Dovolená v Turecku
Foto: Alanya

Ať ž se rozhodnete pro jakoukoliv destinaci, pro pobytový nebo poznávací zájezd, vždy se budete z Turecka vracet plní zážitků. V paměti vám zůstanou vzpomínky na tuto krásnou zemi plnou usměvavých lidí, zajímavých míst, památek a příjemných letovisek. Prožitou dovolenou s nevšedními zážitky vám pak bude připomínat třeba dovezená vodní dýmka, čaj nebo třeba turecké kalhoty z místního tržiště.

- jap -

Předchozí články z Turecka:
Kemer – tam kde planou Héfaistovy ohně
Letovisko Lara
Alanya, město pohody a dobrodružství
Antakya – město tolerance
Side – město granátových jablek
Adana

Článek byl zobrazen 12 618 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy