Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kemer – tam kde planou Héfaistovy ohně

Dovolená v Turecku nemusí znamenat jen válení se na pláži. Zdejší příroda láká k procházkám a historické památky nabízí možnost setkání se s dávnými kulturami. A při toulkách okolím se můžeme setkat i s něčím tajemným. Nevěříte?

Přímořské letovisko Kemer se nachází v Antalyjské provincii u Středozemního moře. Ještě nedávnou bylo malou vesničkou, přibližně před třiceti lety však díky zlepšení dostupnosti započal turistický rozmach. Nyní patří letovisko, které je od města Antalya vzdáleno 40 km, k oblíbeným turistickým destinacím. Najdeme tady rozsáhlé hotelové komplexy, obchůdky s potravinami i suvenýry, jachetní přístav, umělecké galerie, kavárny, bary a výborné restaurace nabízejí místní i mezinárodní kuchyni. I přesto Kemer stále patří ke klidnějším místům, vhodným k odpočinku a relaxaci.

Kemer, Turecko

Dříve bylo město nazýváno Eski Köy, což znamená „stará vesnice“. Dnešní název Kemer odkazuje k 23 km dlouhé kamenné zdi, která byla vybudována v letech 1916 -1917, aby chránila město před každoročními záplavami. Až do roku 1960 nebylo možné se do města dostat jiným způsobem než lodí. Silnice nevedla až k samotnému pobřeží. Od roku 1980 je již město plně přístupné pozemní dopravou, což mělo zásadní vliv na rozvoj turismu.

Nyní v Kemeru žije něco málo přes 33 tisíc obyvatel, z nichž se 90% hlásí k sunnitskému islámu. Samotné město se skládá ze čtyř obcí - Beldibi, Çamyuva, Göynük, Tekirova a čtyř vesnic.

Kemer, Turecko

Okolí Kemeru je známé a vyhledávané především pro svou nádhernou přírodu a průzračně čisté moře. Úžasnou kulisu městu tvoří pohoří Taurus. Pláží zde najdeme několik. Přímo ve městě jsou pláže tvořené jemným pískem. Vstup do vody je mírný a mělčiny u břehu jsou vhodné rovněž pro dovádění menších dětí. Během sezony však bývají docela zaplněné. Kousek za městem však najdeme několik menších zátok s plážemi, které již bývají mnohem méně obsazené. Avšak tyto pláže jsou většinou kamenité. Moře je velmi teplé. V pobřežních vodách se nachází mnoho planktonu, který může světélkovat, což je především v noci velmi pěkné – vypadá to, jako by moře bylo plné hvězdiček.

Kemer, Turecko

Okolí města nabízí také mnohé pro milovníky turistiky. Asi 25 km od města se na ploše 70 000ha rozkládá Národní park Olympos (někdy také Olimpos). Park chrání přírodní krásy pohoří Taurus. Roste zde více než 1000 druhů rostlin, například vzácné libanonské cedry. Pod ochranou parku jsou také mořské želvy, které na místní pláže kladou každoročně svá vejce. Dominantu tvoří největší hora Olympos (Tahtalı Dağı) dosahující výšky téměř 2400 m n. m. Na jejím úpatí se rozkládají ruiny stejnojmenného antického města. Již ve 2. století př. n. l. se jednalo o vzkvétající řeckou kolonii. Od 15. století však o městě již nemámě žádné záznamy. Důkladné prozkoumání může nadšencům trvat i několik dní, jelikož oblast je značně rozlehlá. Před samotným stoupáním na vrchol se můžeme svlažit v moři a odpočinout na nedaleké oblázkové pláži.

Pokud se vydáme od antického města směrem na sever, dojdeme k oblíbenému cílu většiny turistů – Yamar/Chimaira, či ohňová stráň Chiméra. Toto místo fascinovalo a zároveň děsilo lidi již od dávných dob. Ne nadarmo zde stojí Héfaistova svatyně (Héfaistos je řeckým bohem ohně a kovářství). A co se tady vlastně děje tak zajímavého? Ze stráně pravidelně vyšlehávají plameny (někdy se jim říká Héfasitovy plameny). Vše má racionální vysvětlení – jedná se o metan unikající z puklin. Podívaná má však své magické kouzlo a to především v nočních hodinách.

Kemer, Turecko

Dalšími oblíbenými turistickými cíly jsou Zelený kaňon (Kaňon Göynük) či bývalá římská kolonie Phaselis. Většina tohoto města již leží pod vodou a pro dobrodruhy se tak naskýtá možnost potápění mezi zbytky antického města a proplouvání lázněmi či třeba amfiteátrem.

Pokud vás přeci jenom víc láká moře, rozhodně byste si neměli nechat ujít plavbu na volné moře. Vyskytuje se zde totiž ohromný počet volně žijících delfínů! Plavby za nimi je možno podniknout z místního přístavu.

- kybl -

Další články z Turecka:
Letovisko Lara
Alanya, město pohody a dobrodružství
Antakya – město tolerance
Side – město granátových jablek
Adana

Článek byl zobrazen 15 573 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy