Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egejská riviéra - tyrkysové moře a nádherné pláže

Za opravdový přírodní skvost Turecka je považována oblast Egejské riviéry nacházející se na jihozápadě země. Egejskou riviéru najdeme v místech, kde se Středozemní moře střetává s mořem Egejským. Tento členitý pobřežní úsek je charakteristický bohatou zelení, tyrkysovým mořem, nádhernými písečnými plážemi i horami tyčícími se ve vnitrozemí.

ZÁJEZDY DO TURECKA NA SVĚTADÍLECH

Egejská riviéra připomíná spíše Řecko než Turecko, však také sousedí s  řeckými ostrovy, které jsou častým výletním cílem návštěvníků. Krajinu zdobí bílé domky doplněné ibišky a buganviliemi, neodmyslitelným prvkem zdejší krajiny jsou také větrné mlýny, které jsou doslova rozesety po celém pobřeží. Návštěvníci se tak mohou během své dovolené seznámit nejen s tureckým, ale i řeckým způsobem života. Během druhé poloviny 20. století byly právě územní nároky na přilehlé ostrovy terčem sporů mezi oběma národy. Přestože mnohé ostrovy dnes náleží Řecku, napjaté vztahy mezi Řeky a Turky se stále nepodařilo urovnat. V oblasti ovšem panuje klid a pohoda, politické spory nedokázaly nijak narušit zdejší atmosféru. Zajímavým zpestřením dovolené v Turecku se tak může stát výlet lodí na řecký ostrov Kos, Samos či Rhodos.

Egejská riviéra - tyrkysové moře a nádherné pláže
Foto: Turgutrels

Turisté z nejrůznějších koutů světa objevili tuto oblast poměrně nedávno, z toho důvodu ani zdejší letoviska nejsou příliš známá. Mnohá z nich už ovšem dokážou uspokojit své návštěvníky po všech stránkách. Nabízejí kvalitní ubytování, pestré možnosti stravování, dostatek kulturního, zábavního a sportovního vyžití. Letoviska ovšem nežijí jen přes den, mnohá z nich o sobě dávají vědět také večer prostřednictvím diskoték, barů a nejrůznějších nočních podniků. 

Egejskou riviéru si oblíbili zejména milovníci vodních a adrenalinových sportů. Nabízí se zde ideální podmínky pro paragliding, parasailing, rafting, potápění, windsurfing, jízdu na vodních lyžích či vodních skútrech. V největším počtu sem však míří ti, kdo ze všeho nejraději leží na plážích, koupou se v moři, chytají bronz nebo odpočívají ve stínu pinií. Neodmyslitelným symbolem Egejské riviéry je pláž nacházející se v letovisku Ölüdeniz, která je zajímavá tím, že vytváří jakýsi písečný jazyk. Tuto nádhernou pláž, která patří k nejfotografovanějším na světě, obklopuje azurová laguna. Kromě ní v oblasti Egejské riviéry najdete ještě řadu dalších opravdu úžasných písečných pláží a malebných zátok, které jsou omývány průzračnou vodou Egejského moře. Atraktivní je například pláž Iztuzu, na níž se každoročně koncentrují ohrožené karety obrovské, aby zde nakladly svá vajíčka.

Nijak ochuzeni na Egejské riviéře nebudou ani zájemci o antickou historii a architektonické památky. V nabídce jsou totiž skvělé možnosti výletů do věhlasné Tróje nebo Bodrumu, prohlídka skalních hrobek v Tlosu, Pergamonu, Izmiru, pěší túra v kaňonu Saklikent, návštěva městečka Kusadasi nebo slavného Pammukale. Také zde najdete hned dva ze sedmi divů světa - Artemidin chrám v Efesu a mauzoleum v Halikarnassu. V Efesu navíc údajně 11 let žila a následně i zemřela Panna Marie. Tato skutečnost byla oficiálně uznána i Vatikánem a Efes se tak stal významným křesťanským poutním místem. Egejská riviéra je tak jakousi pokladnicí antických památek.

Egejská riviéra - tyrkysové moře a nádherné pláže
Foto: Bodrum

Egejská riviéra je opravdovým skvostem mezi lokalitami pro letní dovolenou. V současnosti je možné si na ní užívat dovolené v několika zajímavých destinacích, které jsou obklopeny piniovými a olivovými háji. Na zdejších písčitých a oblázkových plážích tráví svou dovolenou početná klientela zahraničních i domácích rekreantů.

Bodrum 

Historické město Bodrum bylo dříve nazýváno Halikarnas a může se pyšnit tím, že na jeho území kdysi stával jeden ze sedmi divů světa – Mauzoleum, místo posledního odpočinku krále Mausola. Tuto jedinečnou stavbu se však do dnešních dní nepodařilo dochovat a tak dnes tomuto historickému přístavu dominuje středověká pevnost postavená řádem Johanitů. V ní je možné navštívit zajímavou expozici Muzea podmořské archeologie. Bodrum a střediska ležící v jeho blízkosti, jako je například Turgutrels, Gümbt nebo Bitez, tvoří společně turisticky nejoblíbenější část celé Egejské riviéry. 

Cesme

Cesme je poměrně rušné historické městečko rozkládající se na stejnojmenném poloostrově. Dominuje mu janovský hrad sv. Petra ze 14. století, v němž sídlí muzeum s námořními exponáty. Cesme je vhodné pro rodinnou rekreaci, nabízí možnost strávit příjemnou a ničím nerušenou dovolenou. Je obklopeno překrásnou přírodou a naleznete v něm spoustu opravdu hezkých pláží. Může se pochlubit několika výtečnými restauracemi a tolerantní kosmopolitní atmosférou.

Kusadasi

V blízkosti Efesu se rozkládá Kusadasi, které je jedním z nejsevernějších tureckých letovisek. Mnozí jej označují za turecké Las Vegas, za soumraku se totiž proměňuje ve středisko plné neonů a hazardních her. Naleznete v něm spoustu zábavních podniků a po celý den zde panuje čilý ruch. K nejvýznamnějším památkám patří pevnost Genoese na ostrově Güvercin a za vidění stojí také karavanseraj Mehmeta Paši. Jižně od Kusadasi se táhnou jedny z nejlepších a nejoblíbenějších pláží egejského pobřeží. Velkou výhodou tohoto letoviska je také jeho poloha v blízkosti historických měst jako Efes nebo Selcuk.

Fethiye

V antických dobách se město nazývalo Telmessos a bylo jedním z nejdůležitějších měst Lýkie. V současnosti jde o vyhledávané turistické letovisko plné moderních hotelů. Z dávných dob se v něm podařilo dochovat řadu lýkijských skalních hrobů a také ruiny křižácké tvrze. Centrum města se rozrostlo kolem krásného jachetního přístavu a nabízí spoustu restaurací, kaváren a obchůdků. Fethiye leží stranou hlavního turistického ruchu a je ideálním místem odpočinku i vyhledávaným centrem pro milovníky sportu.

Egejská riviéra - tyrkysové moře a nádherné pláže
Foto: Fethiye

Ölüdeniz

Letovisko Ölüdeniz je doslova tureckým přírodním pokladem. Oplývá takovou krásou, jako málokteré jiné letovisko v zemi. Vyniká především nádhernou bělostnou pláží ve tvaru jazyka, která je nejznámější pláží v celém Turecku. Byla dokonce zařazena mezi dvacítku nejkrásnějších pláží světa. Ölüdeniz patří k vyhledávaným výletním cílům návštěvníků, kteří jsou ubytováni v okolních letoviscích.

Marmaris

Krásným panoramatem hor a zelených hájů se může pochlubit letovisko Marmaris, které je jedním z nejpříjemnějších tureckých letovisek. Je vyhledávaným centrem turistiky zejména kvůli svým okouzlujícím plážím i okolní přírodě vybízející k pěší turistice. Najdete zde od všeho něco - klidnější místa s romantickými uličkami, rušnější nákupní centra i noční podniky. Budete zde spokojení v případě, že hledáte únik od ruchu velkoměsta, i pokud prahnete po večerní zábavě. 

Icmeler 

Icmeler láká návštěvníky na své písčito-oblázkové pláže, které byly v minulosti několikrát oceněny prestižní Modrou vlajkou. Letovisko je ideální pro všechny, kdo chtějí prožít pohodovou relaxační dovolenou. Okolní hory působí tak, jako by jejich svahy spadaly přímo do Egejského moře. Pěší turistika tak v Icmeleru patří hned po koupání k nejoblíbenějším činnostem.

- jap - 

Předchozí články z Turecka:
Turecká riviéra - slunce, moře, zábava  
Dovolená v Turecku 
Kemer – tam kde planou Héfaistovy ohně 
Letovisko Lara 
Alanya, město pohody a dobrodružství 
Antakya – město tolerance 

Článek byl zobrazen 15 801 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Turecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Turecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko | Poznávací zájezdy